Néhány éve tekintélyes méretű kerttel rendelkező házba költöztünk. A kert nem maradhat parlagon. Evvel a jelmondattal indultam új otthonunk első, veteményezéssel, majd szürettel, befőzésekkel gazdagon fűszerezett évadjának. Az idő tájt jött divatba Magyarországon a cukkini. A mediterrán vidékről hozzánk származott zöldségféle elkészítéséhez kevés információ állt még rendelkezésre. Ez azonban nem szegte kedvemet, ültettem vagy 10 tövet. Az akkor öt tagú családnak ez iszonyú sok termést adott, próbáltunk belőle eladni, de a zöldséges felvilágosított, hogy túl nagy méretűre hagytuk fejlődni a hálás zöldfélét. Korábban kell leszedni. Kezdtem megismerni a cukkini természetét. Később visszafogtam magam, összesen egy tő virult nyáron nálunk és ez éppen elegendőnek bizonyult. Közben receptekhez is jutottam, megjelentek kifejezetten cukkinire írt szakács-füzetek és női magazinokban szintén leltem használható leírásokat.
A cukkini nálam már elfogadottá vált. Beépült hozzánk. Könnyen elkészíthető, többféle egytálétel és leves alapanyaga. Fogyasztja vegetáriánus és húsevő, diétás és jó étkű. Szóval köszönet a hazai honosításért.
Egy húsos változatának leírását osztom most meg:
A linkből megismerhetjük a cukkini,
egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait.
Rakott cukkini, csirkével
Hozzávalók:
2 közepes méretű cukkini
2 kisebb csirkemell
1 csokor petrezselyem
1/2 fél piros kaliforniai, vagy kápia paprika
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg sajt
2 dl tej
2 evőkanál liszt
só
bors
Elkészítése:
A megmosott cukkinit, felkarikázzuk és enyhén sózzuk. Serpenyőben, kevés olajon hirtelen megpirítjuk/pároljuk.A pirítás vége felé beleszórjuk a kockára vágott piros színű paprikát.
A húst csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk, kb 15 perc múlva egy-két evőkanál olívaolajon megpároljuk, őrölt fekete borssal megszórjuk.
Mártást készítünk lisztből, tejből és a sajtból. A végén beleaprítjuk a petrezselyem zöldjét és a mártás felét a húshoz keverjük.
Egy hőálló tálat vékonyan kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a cukkini-paprika keverék felét, majd a húst és végül a cukkini másik felét. A sajtmártás maradékával lefedjük az egészet. Kevés reszelt sajttal szórjuk és jó meleg sütőben pirosra sütjük.
saját írás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése