Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor finom tésztaféleséget kínálok kipróbálásra. A tesztet elvégeztem, igazán szép eredmény született. Az utolsó falatokig elfogyott.
Valójában nem csoda. Mazsola, finom bor, aszalt sárgabarack, dió, csekély hozzáértés a szakácstudományokban. Ennyi. Egy recept, ami nem bonyolult és nincs szüksége látványos fotókra. Anélkül is elkel. Mi az hogy?
/legalább négy személy részére/
Hozzávalók:
30 dkg száraz tészta /bármilyen, de legjobb a kocka/
6 db tojás
5 dl tejföl
20 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor
1 dl muskotályos fehérbor
1 l tej
2 db citrom
20 dkg cukor
pici só
15 dkg mazsola
néhány aszalt sárgabarack, félbevágva
5 dkg darált dió
Mártás :
2 dl muskotályos fehérbor,
5 dl tej, 10 dkg cukor
1 cs vaníliás krémpor,
3 db tojásfehérje
Elkészítése:
A tejet kevés sóval felforraljuk.Ebbe főzzük ki a tésztát, melyet fontos folyamatosan kevergetni, ne felejtsük el, ez nem víz! Ne ijedjünk meg, ha majdnem az összes folyadékot felveszi, ha a tészta puha, fedővel letakarjuk, természetesen eloltjuk alatta a tüzet.
Habosra keverjük a tojássárgáját cukorral, vajjal, beletesszük a tejfölt a borban áztatott mazsolát, a vaniliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Lazán összeforgatjuk a főtt tésztával (mehet a maradék tejjel együtt) és a kemény habbá vert tojásfehérjével még egyszer átforgatjuk. Hozzákeverjük a félbevágott aszalt sárgabarackot és a darált diót.
Elkészítése:
A tejet kevés sóval felforraljuk.Ebbe főzzük ki a tésztát, melyet fontos folyamatosan kevergetni, ne felejtsük el, ez nem víz! Ne ijedjünk meg, ha majdnem az összes folyadékot felveszi, ha a tészta puha, fedővel letakarjuk, természetesen eloltjuk alatta a tüzet.
Habosra keverjük a tojássárgáját cukorral, vajjal, beletesszük a tejfölt a borban áztatott mazsolát, a vaniliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Lazán összeforgatjuk a főtt tésztával (mehet a maradék tejjel együtt) és a kemény habbá vert tojásfehérjével még egyszer átforgatjuk. Hozzákeverjük a félbevágott aszalt sárgabarackot és a darált diót.
Morzsával hintett formába tesszük, előre felfűtött sütőben (180 fok, villany) kb 40 percig sütjük. Tálalás előtt nem árt kb 15 percig pihentetni.
A boros mártással tálaljuk.
A mártásnál leírt tejet a cukorral felforraljuk és az előre borral összekevert pudingporral felfőzzük. Még forrón lazán beleforgatjuk a tojások keményre vert habját és így, melegen tálaljuk a tészta mellé.
Akár ünnepi menü része lehet, de egy esti vacsora fogásaként sem kell szégyenkednünk miatta.
Akár ünnepi menü része lehet, de egy esti vacsora fogásaként sem kell szégyenkednünk miatta.
Próbára fel!
Forrás: régi Magyar Konyha(saját)
saját írás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése