Ez azonban egy percre se szegje kedvünket. A nyárvég és az őszelő rengeteg gyümölcsével kínál változatos lehetőségeket a konyhában serénykedőnek. A család örömére és magunk kedvére.
Egy ízes finomsággal kopogtatok. Elöljáróban azonban néhány szó a recept alapját képező gyümölcsről.
A körte |
Kezdjük azzal, hogy a körte almatermésű, így rokona, tehát megporzása és szaporítása hasonló. Mérsékelt égövi növényként igazán tekintélyes számú fajtája elérhető hazánkban. Több mint 30 faját ismerik, ezekből néhány elliptikus, néhány gömb formájú, na és persze a klasszikus körte alakúakból is van szép számmal.
A korán termő körtefajták már júniusban leszakíthatók a fáról, a téliek pedig a következő év tavaszáig kibírják hűvös helyen.
Már a középkorban is termesztették ezt a finom gyümölcsöt, írásos emlékek számolnak be arról, hogy miként próbáltak minél korábban termő fajtákat nemesíteni.
A körtefa érzékeny. Magyarországon inkább a Dunántúlon érdemes termeszteni az elegendő csapadék miatt. A nagy hideget nem bírja, a tavaszi fagyok esetén is maradandó károkat szenvedhet. Nem szereti a huzatos helyeket sem. Maga a gyümölcs utóérő, azaz a leszedés után tovább érik még. Erre nem árt figyelnünk, ha félig érett példányait vásároljuk piacon, zöldségesnél. Nem tartalmaz extrém mértékben vitamint, ettől függetlenül nagyon egészséges.
Kedvelt kompótként, savanyúságként, lekvárként. Legutóbb saját recept szerinti lekvárt ajánlottam ebből az értékes gyümölcs fajtánkból.
Régi, kedvelt receptemet osztom meg most. Valamikor az 1980-as évek táján próbáltam először és mondhatom, a család legnagyobb örömére. Így aztán ez a fogás úgymond repertoáron maradt.
A másik lényeges alkatrész, a szőlő, mely máris kapható. Ahogy haladunk az őszbe, egyre többfajtával kísérletezhetünk. A szőlő értékes tulajdonságairól egy másik alkalommal mesélek. Jöjjön most a recept.
Szőlő-körte gratin
Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes körte
fél citrom leve
120 g fehér és piros szőlő vegyesen
4+1 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojássárga
80g cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 kk. vaj/margarin
1 ek. porcukor
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre szeljük és megkenjük citromlével. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhára fektetve felitatjuk róla a vizet, majd a nagyobb szemeket félbevágjuk, magjukat kiemeljük. 4 dl tejet felforralunk, a maradék 1 dl hideg tejben simára keverjük a pudingport. Habüstben habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, apránként beledolgozzuk a pudingporral kevert tejet. Sűrű krémmé főzzük. Vékonyan kikenünk vajjal 4 db lapos, tűzálló tálkát, belesimítjuk a krémet, és hagyjuk langyosra hűlni.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra. (Villanytűzhelyem van).
A körtegerezdeket a krém tetejére fektetjük, megszórjuk a szőlővel, végül a mandulaforgáccsal és porcukorral.
Forró sütőben 10-15 percig sütjük, még langyosan tálaljuk.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése