Álomalak, fogyókúra
Állandóan fogyókúrázunk és ha tehetjük, a környezetünkben levőket is rábeszéljük. Fogyókúrázunk azért, hogy ne hízzunk el és fogyókúrázunk azért is, hogy vélt, vagy valós kilóinktól megszabaduljunk. Ráadásul sokan úgy állnak a kérdéshez hozzá, hogy „ha már olyan sanyarú a sorsom, hogy fogyókúráznom kell, cserébe igazán belefér ez a süti, üdítő, kivételesen bőséges vacsora, hiszen úgyis alig eszem”
Persze ezek után nem is értjük, hogyan jönnek fel a kilók, hiszen mindennap alig fogyasztunk valamit is... Persze amikor nagy nehezen sikerül is leadni valamennyit, egy idő után újra és újra még több jön vissza és még nehezebb leadni belőle. Ez a tipikus jojó effektus, amivel a legnagyobb kárt tehetjük magunknak. Valóban igaz az, hogy minden fejben dől el, ezért gondoljuk végig a következőket:
Fogyókúra helyett
- Ne fogyókúrázzunk! Ha már egyszer „állandóan fogyókúrázunk”, mi lenne, ha helyette inkább egészségesen táplálkoznánk? Az egészséges táplálkozás önmagában testsúlyrendező!
- Ne fogyókúrázzunk! Egészséges táplálkozásra, az egészségünk érdekében érje megfelelő változtatás az étrendünket. A többi: már bónusz.
- Ne fogyókúrázzunk! A gyors megoldást kínáló módszerek a legkárosabbak. Minél több kilótól szeretnénk megszabadulni, meg kell érteni, hogy ez annál több időt igényel, a türelem kifizetődő, véd a jojózástól.
- Az egészséges táplálkozás nem merül ki az élelmiszerek gondos kiválasztásában, az ételek készítésének módjában. Szintén fő alappillér a mennyiségek kérdése!
- Ha tényleg szükségünk van az alakformálásra, ez nem jelent önsanyargatást! Továbbra is igaz az, hogy rendszeresen, naponta többször, kis mennyiségeket és változatosan kell étkezni. Így jóval kevesebb adag is elég lesz anélkül, hogy éheznénk.
- És végül amit kiemelnék, a legfontosabb, hogy dietetikus segítségét kérjük a témában! Bátran forduljunk hozzá, merjünk kérdezni, felkeresni őt és vezetésével, segítségével megszabadulni attól a testsúlyfeleslegtől, amitől szeretnénk. Sok sikert!
Recept:
Könnyű nyári csirke
Sárgarépa, cukkini, bébi kukorica, gomba, csirkemellfilé (10 dkg/db), kevés só (vagy helyette vasfű), őrölt bors (vagy helyette borsikafű), kevés napraforgóolaj, 2 dl főzőtejszín, ízlés szerint: fűszerkeverék, pirospaprika, sovány reszelt sajt.
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítjuk, julienre vágjuk. A csirkemellfilét ízesítjük (sóval vagy vasfűvel), majd az olajat egy nagy serpenyőben megforrósítva, a hús mindkét oldalát fehéredésig sütjük benne és kivesszük. A serpenyőbe ezután a zöldségcsíkokat belehelyezzük, kevergetve, roppanósra hagyva megpároljuk. A főzőtejszínt, a fűszereket, a paprikát, borsot/borsikafűt összekeverjük, a zöldséghez öntjük, felforraljuk, a húst ezután hozzátesszük, készre pároljuk. Tálalás előtt sovány sajttal megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése