Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

KÉT GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY - hétköznapok desszertje

Nyári délutánok, esték kedvence, vagy akár déli ebédje egy jó gyümölcsös pite. Idény szerint cseresznyével, meggyel tölthetjük, vagy akár sárgabarackkal, szilvával. Ami éppen érik. Viszont télen sem kell lemondanunk erről a praktikus, egyszerű és igazán finom süteményféléről, hiszen a fagyasztott, vagy befőtt gyümölcsből ugyanígy elkészíthetőek.

Két gyümölcsös süteményt hoztam ma:



CSERESZNYE és MEGGY CLAFOUTIS
hagyományosan - pite


Hozzávalók:


80 dkg kimagozott cseresznye,
10 dkg liszt
1 kis csomag sütőpor
4 tojás
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
3 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tejszín vagy tej

Elkészítés:

A tojást, cukrot, vaniliás cukrot, sót habverővel jól összekeverjük.
A lisztet megszitáljuk, belekeverjük a sütőport. Hozzászitáljuk a tojásos masszához. Végül a tejszínt (vagy tejet), az olvasztott vajat keverjük bele,rászórjuk a magozott cseresznyét és mehet a sütőbe.
180 fokon (villanytűzhely) 45 perc alatt elkészül. Porcukorral szórjuk és langyosan tálaljuk.





MEGGYES PITE


Hozzávalók a tésztához :

350 gramm liszt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
250 gramm vaj

Elkészítése:

A lisztet, a cukorral és a sóval keverjük össze. Egy pohár jó hideg vizet öntsünk a keverőtálba, majd a lisztes keveréket fokozatosan a hideg vajjal (melyeket darabokra vágunk) összedolgozzuk. Miután jó alaposan, simára kidolgoztuk, két gombócot formálunk a tésztából és két órára a hűtőbe tesszük, letakarva.



A töltelék hozzávalói:


Kimagozott meggy 1 kg
2 evőkanál  kukoricakeményítő
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé

A töltelékből 20 dkg meggyet turmixgéppel pürésítünk és összekeverjük a kukorica keményítővel, a cukorral, vaniliás cukorral és citromlével, majd hozzátesszük a többi, 80 dkg magozott, nem turmixolt meggyet.

Ezután a hűtőből elővesszük a két tésztagombócot és vékony, kerek lappá sodorjuk.
Az egyik felével egy vékonyan vajazott, lisztezett kerek (vagy bármilyen formájú) sütőformát kibélelünk és beleszórjuk a tölteléket. Ráborítjuk a másik kisodort lapot, megszurkáljuk és egy tojássárgája, valamint egy mokkáskanál porcukor keverékével megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (villanytűzhely) először 25 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra mérsékelve további 20 percig aranysárgára sütjük.
Langyosan, porcukorral szórva tálaljuk.


Sok sikert és jó étvágyat :)



Forrás: My Best Days

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)