Nyári délutánok, esték kedvence, vagy akár déli ebédje egy jó gyümölcsös pite. Idény szerint cseresznyével, meggyel tölthetjük, vagy akár sárgabarackkal, szilvával. Ami éppen érik. Viszont télen sem kell lemondanunk erről a praktikus, egyszerű és igazán finom süteményféléről, hiszen a fagyasztott, vagy befőtt gyümölcsből ugyanígy elkészíthetőek.
Két gyümölcsös süteményt hoztam ma:
CSERESZNYE és MEGGY CLAFOUTIS
hagyományosan - pite
Hozzávalók:
80 dkg kimagozott cseresznye,
10 dkg liszt
1 kis csomag sütőpor
4 tojás
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
3 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tejszín vagy tej
Elkészítés:
A tojást, cukrot, vaniliás cukrot, sót habverővel jól összekeverjük.
A lisztet megszitáljuk, belekeverjük a sütőport. Hozzászitáljuk a tojásos masszához. Végül a tejszínt (vagy tejet), az olvasztott vajat keverjük bele,rászórjuk a magozott cseresznyét és mehet a sütőbe.
180 fokon (villanytűzhely) 45 perc alatt elkészül. Porcukorral szórjuk és langyosan tálaljuk.
MEGGYES PITE
Hozzávalók a tésztához :
350 gramm liszt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
250 gramm vaj
Elkészítése:
A lisztet, a cukorral és a sóval keverjük össze. Egy pohár jó hideg vizet öntsünk a keverőtálba, majd a lisztes keveréket fokozatosan a hideg vajjal (melyeket darabokra vágunk) összedolgozzuk. Miután jó alaposan, simára kidolgoztuk, két gombócot formálunk a tésztából és két órára a hűtőbe tesszük, letakarva.
A töltelék hozzávalói:
Kimagozott meggy 1 kg
2 evőkanál kukoricakeményítő
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé
A töltelékből 20 dkg meggyet turmixgéppel pürésítünk és összekeverjük a kukorica keményítővel, a cukorral, vaniliás cukorral és citromlével, majd hozzátesszük a többi, 80 dkg magozott, nem turmixolt meggyet.
Ezután a hűtőből elővesszük a két tésztagombócot és vékony, kerek lappá sodorjuk.
Az egyik felével egy vékonyan vajazott, lisztezett kerek (vagy bármilyen formájú) sütőformát kibélelünk és beleszórjuk a tölteléket. Ráborítjuk a másik kisodort lapot, megszurkáljuk és egy tojássárgája, valamint egy mokkáskanál porcukor keverékével megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (villanytűzhely) először 25 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra mérsékelve további 20 percig aranysárgára sütjük.
Langyosan, porcukorral szórva tálaljuk.
Sok sikert és jó étvágyat :)
Ezután a hűtőből elővesszük a két tésztagombócot és vékony, kerek lappá sodorjuk.
Az egyik felével egy vékonyan vajazott, lisztezett kerek (vagy bármilyen formájú) sütőformát kibélelünk és beleszórjuk a tölteléket. Ráborítjuk a másik kisodort lapot, megszurkáljuk és egy tojássárgája, valamint egy mokkáskanál porcukor keverékével megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (villanytűzhely) először 25 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra mérsékelve további 20 percig aranysárgára sütjük.
Langyosan, porcukorral szórva tálaljuk.
Sok sikert és jó étvágyat :)
Forrás: My Best Days
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése