Szedres, fehércsokis sajttorta
HOZZÁVALÓK:
25 dkg zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
50 dkg krémsajt (Philadelphia)
250 ml tejszín
5 dkg kristálycukor
20 dkg fehércsoki
40-50 dkg szeder
10 dkg nádcukor
ELKÉSZÍTÉS:
A kekszet összetörjük, összekeverjuk az olvasztott vajjal és egy kb. 20x24 cm-es tepsi/forma aljába nyomkodjuk.
a fehércsokit apróra törjük és egy hőálló edényben vízgőz felett megolvasztjuk.
a krémsajtot, a tejszínt és a cukrot robotgéppel összekeverjük, kicsit habosítjuk is, majd belecsurgatjuk a megolvadt csokoládét is. a massza felét a keksz rétegre simítjuk, majd egyenletesen elrendezünk rajta kb. 20 dkg szedret. ráhalmozzuk a maradék krémet. kicsit ütögessük meg a formát, hogy egyenletesen eloszlassuk a krémet és ne maradjanak levegőbuborékok benne. tegyük hűtőbe legalább 4-5 órára, de legjobb egy egész éjszakára.
a megmaradt szedret tegyük egy kis lábasba a nádcukorral és főzzük addig, amíg szirupos nem lesz. hagyjuk kihűlni.
a kihűlt tortán oszlassuk el a szirupos szedret. díszítsük még friss szeder/áfonya darabokkal és friss mentával.
TIPP:
- a legjobb, ha kivehető aljú vagy lekapcsolható oldalú formát használunk, mert így könyebben ki tudjuk majd venni a szeleteket.
- béleljük ki folpackkal a forma oldalát, így könnyedén le lehet majd húzni róla a tálaláskor
- Philadelphia krémsajt helyett használhatunk mascarponet is
- lefagyasztva nagyszerű jégkrém torta lehet belőle
Megjegyzés: Bármilyen formában elkészíthető, nem szabály a hosszúkás fazon.
A receptben szóba került az áfonya. Itt az idő, hogy néhány szóban megemlékezzünk róla.
Nem éppen szerényen, de a bogyós gyümölcsök királyaként ismerik el dietetikusok, orvosok.Állítják, hogy kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint ez a gyümölcs. Minderről bővebben itt olvashattok.
A szederről korábban már szó volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése