...dúdolja a régi sláger...idebenn pedig azon elmélkedünk, milyen késő nyári, kora őszi finomsággal lepjük meg magunkat és barátainkat, családunkat. Természetesen konyhai örömökre gondolok. Természetesen abból indulunk ki, amit a szezon kínál számunkra.
Az étkezés élvezet. Nem én mondtam, de akár én is mondhattam volna. Az alábbi mondás igazságát sem érdemes megkérdőjelezni.
Az érzékek azok a szervek, amelyekkel az ember kapcsolatba lép a külvilággal./Brillat-Savarin/
A terített asztal színeit, illatát, ízeit gazdagító fogást hoztam ma. A kertben még érik az őszibarack, piacokon jó minőségben kapható. A fogás alapját egy nagy kedvenc, a palacsinta adja. Tölteléke mák, melyhez pikáns ízekkel kapcsolódik a zamatos őszibarack.
Mákos palacsinta, őszibarack mártással
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg finomliszt, 2 evőkanál rum,2 egész tojás, pici só, 2, dl tej, 1/2 dl ásványvíz, vagy sima víz,
Töltelék:
20 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja,
2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás pudingpor,
3 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor,
A mártáshoz:
50 dkg érett őszibarack, hámozva, negyedelve, 2 evőkanál kristálycukor, kisujjnyi fahéj (a sziruphoz)
fahéj, 8 evőkanál barack pálinka,
2 evőkanál étkezési keményítő,
díszítéshez: tejszínhab, citrom-, vagy mentalevél
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejben elkeverjük a tojásokat, a sót, apránként a lisztet. Simára keverjük és letakarva kb 20 percig pihentetjük. Pihentetés után adjuk hozzá az olajat és a rumot.
A töltelékhez felforraljuk a tejszínt, beleszórjuk a darált mákot, a reszelt citromhéjat és 15 percig főzzük. A pudingport cukrot és a tejet sűrűre főzzük, majd a vaníliás cukorral együtt a megfőtt mákhoz adjuk.
A tésztából 8 palacsintát sütünk és batyuszerűen megtöltjük a máktöltelékkel. Tálalótálba rakjuk.
A barackot 2 dl vízből és 2 evőkanál kristálycukorból készült szirupban puhára pároljuk. A kompótot leszűrjük és a barackpálinkát a keményítővel simára keverjük, majd a leszűrt kompótléhez adva sűrűsödésig főzzük.
A mártásba a végén visszatesszük a barack gerezdeket.
Tálaláskor a palacsintákat 200 C-on (villanytűzhely) átforrósítjuk, tetejüket meghintjük porcukorral, kedvünk szerint díszítjük citromfű-, vagy menta levéllel és tejszínhabbal. A mártást a tányéron adjuk a palacsinta mellé.
Nálam bevált, remélem minél többeknek szerez asztali örömöket :)
Jó étvágyat...
/Vigyázat! Alkoholt tartalmaz!/
Forrás: Régi Gasztronómia Magazinom (Lajos Mari receptjeiből)
Fotó 1 - Reinhold Kündig svájci festőművész alkotása (artnet)
Fotó 2 - saját fotó a magazinból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése