Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Odakint búcsúzik a nyár...







...dúdolja a régi sláger...idebenn pedig azon elmélkedünk, milyen késő nyári, kora őszi finomsággal lepjük meg magunkat és barátainkat, családunkat. Természetesen konyhai örömökre gondolok. Természetesen abból indulunk ki, amit a szezon kínál számunkra.


Az étkezés élvezet. Nem én mondtam, de akár én is mondhattam volna. Az alábbi mondás igazságát sem érdemes megkérdőjelezni.

Az érzékek azok a szervek, amelyekkel az ember kapcsolatba lép a külvilággal./Brillat-Savarin/

A terített asztal színeit, illatát, ízeit gazdagító fogást hoztam ma. A kertben még érik az őszibarack, piacokon jó minőségben kapható. A fogás alapját egy nagy kedvenc, a palacsinta adja. Tölteléke mák, melyhez pikáns ízekkel kapcsolódik a zamatos őszibarack.




Mákos palacsinta, őszibarack mártással

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg finomliszt, 2 evőkanál rum,2 egész tojás, pici só,  2, dl tej, 1/2 dl ásványvíz, vagy sima víz,

Töltelék:

20 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja,
2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás pudingpor,
3 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor,

A mártáshoz:

50 dkg érett őszibarack, hámozva, negyedelve, 2 evőkanál kristálycukor, kisujjnyi fahéj (a sziruphoz)
fahéj, 8 evőkanál barack pálinka,
2 evőkanál étkezési keményítő,
díszítéshez: tejszínhab, citrom-, vagy mentalevél

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejben elkeverjük a tojásokat, a sót, apránként a lisztet. Simára keverjük és letakarva kb 20 percig pihentetjük. Pihentetés után adjuk hozzá az olajat és a rumot.

A töltelékhez felforraljuk a tejszínt, beleszórjuk a darált mákot, a reszelt citromhéjat és 15 percig főzzük. A pudingport cukrot és a tejet sűrűre főzzük, majd a vaníliás cukorral együtt a megfőtt mákhoz adjuk. 

A tésztából 8 palacsintát sütünk és batyuszerűen megtöltjük a máktöltelékkel. Tálalótálba rakjuk.

A barackot 2 dl vízből és 2 evőkanál kristálycukorból készült szirupban puhára pároljuk. A kompótot leszűrjük és a barackpálinkát a keményítővel simára keverjük, majd a leszűrt kompótléhez adva sűrűsödésig főzzük.
A  mártásba a végén visszatesszük a barack gerezdeket.

Tálaláskor a palacsintákat 200 C-on (villanytűzhely) átforrósítjuk, tetejüket meghintjük porcukorral, kedvünk szerint díszítjük citromfű-, vagy menta levéllel és tejszínhabbal. A mártást a tányéron adjuk a palacsinta mellé.


Nálam bevált, remélem minél többeknek szerez asztali örömöket :)

Jó étvágyat...
/Vigyázat! Alkoholt tartalmaz!/


Saját írás

Forrás: Régi Gasztronómia Magazinom (Lajos Mari receptjeiből)
Fotó 1 - Reinhold Kündig svájci festőművész alkotása (artnet)
Fotó 2 - saját fotó a magazinból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)