Biztosan az ősz teszi velem. Valamiféle nosztalgia? Nem tudom. A lapokat átnézem, némelyiket visszatartom. Egy kartondobozba kerülnek A doboz oldalán felirat: Kidobás előtt! Merthogy rend a lelke mindennek. Így tettem félre talán legutóbb tavaly ősszel egy sütő-főző rovattal igen jól ellátott lapot. Széljegyzettel címlapján, hogy aszongya: "48. oldal!"
Fellapozva az alábbi receptet találtam, hozzávaló fotóval. Most, majd' tíz évvel a megjelenés után készítettem először.
Avokádókrém, csípősen
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb, jó érett avokádó,
1 nagy, érett paradicsom,
2 szál újhagyma (vagy 1 csokor snidling)
1 kisebb csípős paprika (lehet piros, vagy zöld)
1 kisebb csokor petrezselyem felaprózva,
1 kisebb lime - zöldcitrom
néhány apróbb, friss citromfűlevél
só, bors, kevés olívaolaj
Elkészítése:
A paradicsommal kezdjük. Bőrét a szokásos, gyors forrázással lehúzzuk, a magokat kiszedjük és apró kockákra vágjuk.
Az újhagyma fehér részét és keveset a zöldjéből szintén vékony karikákra vágjuk.
A csípős paprikát mosás után hosszában elvágjuk, magjai nélkül szintén apró kockákra vágjuk.
A petrezselymet és citromfüvet leöblítjük, finomra aprítjuk, a zöld citromot alapos mosás után kifacsarjuk, héját leszereljük.
Most jön az avokádó.
Hosszanti irányban végig vágjuk, ameddig a mag engedi. Egy laza mozdulattal a tetejét elfordítjuk és az aljában maradt magot késsel kiemeljük. A belsejét kikanalazzuk és pépesre törjük (akár villával)
Kevés citromlével meglocsoljuk.
Ezután a paradicsomkockából keveset félreteszünk (kb egy evőkanálnyit), a többit az avokádóval hagymával, paprikával, csipetnyi sóval, borssal, kevés olíva olajjal (kb 1 evőkanálnyi) petrezselyemmel, citromfűvel, citromhéjjal egyetemben jól összekeverjük.
Közben eszembe jutott egy régi dal, címadó lett. Miközben a konyhában e fogás elkészítésén serénykedtem, ezt hallgattam.
Saját írás
Forrás:Nők Lapja régi száma/saját/Lajos Mari receptje/
Fotó: saját fotó a magazinból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése