Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

RÉGI KÉP - AVOKÁDÓKRÉMMEL

Régi újságokat rendezgettem a héten, azzal az elhatározással, hogy a legközelebb becsengető papírgyűjtő gyerekcsapatnak összekötve átadjam. Megsárgult női magazin, érdekességként anno nagyon népszerű "tudomány-fantasztikus", ma már mosolyra fakasztó divatlap..és rengeteg sütő-főző kiadvány. Nagy részüket már évekkel ezelőtt feldolgoztam, a bevált fogásokat kivágtam, albumba rendeztem, vagy kijegyzeteltem...na ja, akkor még nem a számítástechnikát vettem igénybe.

Biztosan az ősz teszi velem. Valamiféle nosztalgia? Nem tudom. A lapokat átnézem, némelyiket visszatartom. Egy kartondobozba kerülnek A doboz oldalán felirat: Kidobás előtt! Merthogy rend a lelke mindennek. Így tettem félre  talán legutóbb tavaly ősszel egy sütő-főző rovattal igen jól ellátott lapot. Széljegyzettel címlapján, hogy aszongya: "48. oldal!"

Fellapozva az alábbi receptet találtam, hozzávaló fotóval. Most, majd' tíz évvel a megjelenés után készítettem először.

Avokádókrém, csípősen

Hozzávalók 4 személyre:

2 nagyobb, jó érett avokádó,
1 nagy, érett paradicsom,
2 szál újhagyma (vagy 1 csokor snidling)
1 kisebb csípős paprika (lehet piros, vagy zöld)
1 kisebb csokor petrezselyem felaprózva,
1 kisebb lime - zöldcitrom
néhány apróbb, friss citromfűlevél
só, bors, kevés olívaolaj

Elkészítése:

A paradicsommal kezdjük. Bőrét a szokásos, gyors forrázással lehúzzuk, a magokat kiszedjük és apró kockákra vágjuk.
Az újhagyma fehér részét és keveset a zöldjéből szintén vékony karikákra vágjuk.
A csípős paprikát mosás után hosszában elvágjuk, magjai nélkül szintén apró kockákra vágjuk. 
A petrezselymet és citromfüvet leöblítjük, finomra aprítjuk, a zöld citromot alapos mosás után kifacsarjuk, héját leszereljük.

Most jön az avokádó.
Hosszanti irányban végig vágjuk, ameddig a mag engedi. Egy laza mozdulattal a tetejét elfordítjuk és az aljában maradt magot késsel kiemeljük. A belsejét kikanalazzuk és pépesre törjük (akár villával)
Kevés citromlével meglocsoljuk.

Ezután a paradicsomkockából keveset félreteszünk (kb egy evőkanálnyit), a többit az avokádóval hagymával, paprikával, csipetnyi sóval, borssal, kevés olíva olajjal (kb 1 evőkanálnyi) petrezselyemmel, citromfűvel, citromhéjjal egyetemben jól összekeverjük.




Tulajdonképpen ennyi. Az elkészült krémet vagy az üres avokádóhéjba, vagy tálkába tálaljuk. A félretett paradicsomkockákkal díszítjük. Pirítóssal a legjobb, vagy valamilyen hozzáillő csipsszel. Ahogy tetszik alapon :)



Közben eszembe jutott egy régi dal, címadó lett. Miközben a konyhában e fogás elkészítésén serénykedtem, ezt hallgattam.




Saját írás
Forrás:Nők Lapja régi száma/saját/Lajos Mari receptje/
Fotó: saját fotó a magazinból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)