Itt van az ősz, itt van újra....ahogy a költő oly szépen mesél erről. Az őszi táj, erdő talán a legszebb, legszínpompásabb látvánnyal kecsegtető sétákra ösztönöz ilyenkor bennünket.
Az ősz színeihez, ízeihez hozzátartozik a még piacokon, kertekben fellelhető szilva, a méz és egy kellemes vasárnapi ebéd, vagy vacsora ínycsiklandó, nem utolsósorban látványával szívet-lelket melengető desszertje lehet a most kínált fogás.
HOZZÁVALÓK:
3 1/2 bögre liszt,( 3 dl bögre)
1 bögre tej
csipet só
2 evőkanál cukor
3 dkg vaj
1 egész tojás és egynek a sárgája
1 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
A gombócok sütés előtti kenéséhez, 2-3 evőkanál vaj,
A gombócok beforgatásához 3 dl tej, egy evőkanál méz. keveréke.
15-20 dkg darált mák, 10 dkg kristálycukor
KÉSZÍTÉS:
Az összes hozzávalóval kicsit lágyabb tésztát készítünk, amit 40 percig kelesztünk. Ezt követően gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtuk. A tésztát 8cmx8cm-es kockákra vágjuk és lehetőleg kemény szilvalekvárral töltjük (mondjuk a tavalyról, tavalyelőttről maradt tökéletes ehhez). A kivajazott tepsibe úgy tesszük egymás mellé, hogy előtte olvasztott vajjal a gombócok oldalát megkenjük. Hogy ne ragadjanak össze sülés közben. A tetejüket kevés cukros tejjel lekenjük.
A sütőt 200 fokra állítjuk (villanytűzhely, nem légkeverős) és kb 35 perc alatt megsül.
Ne ijedjünk meg, ha úgy tűnik, sülés közben összegyógyultak.
Bátran borítsuk rácsra a tepsi teljes tartalmát.
Ha langyos, nyugodtan szétválogathatjuk.
Közben a darált mákot a kristálycukorral összekeverjük és langyos tejben mézet olvasztunk (kb 3 dl tejben egy evőkanálnyit) és a langymeleg gombóckákat egy pillanatra előbb a mézes tejbe, majd a cukros mákba hempergetjük, majd tálra rakosgatjuk.
Jó étvágyat kívánok a gombóchoz és kellemes sétákat az őszi erdőben :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése