Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Tojás - Moliére módra




Molière kigúnyolta a sznob polgárságot, az úri viselkedést, de ő maga azért szeretett kényelmesen, úri viszonyok között élni. Noha sokat nélkülözött életében, a francia király udvarában volt lehetősége bőséges lakomákkal is megjutalmazni magát.

Út a király asztala felé
“… akkor mutat igazi barátságot az ember a vendégei iránt, ha a tiszteletükre megterített asztal a nemes igénytelenséggel tündöklik, mert ahogy az ókori bölcs mondja, az ember azért eszik, hogy éljen, s nem azért él, hogy egyék.” (Molière: A fösvény, Ford.: Illyés Gyula)

Az 1658-as év a nagy kiugrás lehetőségét hozta a társulat és Molière számára: XIV. Lajos jelenlétében a Louvre egyik termében előadták Corneille egyik tragédiáját, majd Molière könnyed komédiáját, az azóta elkallódott A szerelmes orvost. Állítólag a király, aki illedelmesen unatkozott a tragédián, harsányan nevetett a komédián, s pártfogásába vette a művészeket. A társulat otthonra lelt s Molière elkezdhette “szárnyalását”. Első párizsi darabja, A kényeskedők, amely korának finomkodó társalgási stílusát gúnyolja, támadások kereszttüzébe került, ám a király jól szórakozott rajta, s Molière mellé állt. Tette ezt később is többször, hiszen kedves szerzőjének darabjai sokszor igencsak sértették, hol az egyházat, hol az arisztokráciát, hol a sznob polgárságot.


1662 januárjában Molière és társulata beköltözhetett a királyi palota színházába. Ettől kezdve a király “mindenese” is lett. Ha a Lajos azt kérte, inni vitt neki, vagy a fürdésben segédkezett (ami ritkán fordulhatott elő, hiszen ismert, hogy a Napkirály fürdött a pénzben és a hódolatban, csak a vízben nem). A király délben mindig egyedül étkezett, egyetlen egyszer foglalhatott helyet valaki asztalánál – a megtiszteltetés az írót, Molière-t érte.A főúri kastélyokban az ebéd hat-nyolc, a vacsora nyolc-tíz fogásból állt. A fogások többnyire borjúból, tehénből készültek, de kedveltek voltak a szárnyasok is (páva, fogoly és a tyúk, később a pulyka). A böjti időben halat ettek. Édességként sütemények mellett mézespogácsát (mézeskalácsot) tálaltak a főúri asztalokra. Általában mézzel édesítettek, a nádcukor akkor még drága dolognak számított. Télen aszalt gyümölcsöt, nyáron friss gyümölcsöt fogyasztottak, később került hozzánk a narancs és a füge is. A nagy ivászatok a lakomák részei voltak. A bor valójában sokkal jobbnak számított, mint a fertőzött ivóvíz.



Molière szeretett és tudott élni. A legjobban a sült húsokért rajongott, főleg akkor, ha tojással vagy zöldséggel tálalták. Ma az egyik legismertebb tojásos sült csirkemell is az ő nevét viseli. Molière máig tartó népszerűségének titka darabjai drámai helyzeteinek élethűsége és az ember valódi természetének megrajzolása. Magyarra már a XVIII. század óta fordították olyan jeles szerzők, mint Kazinczy Ferenc, Arany László és Illyés Gyula.





Tojás Molière-módra


Hozzávalók: 

1 db egész csirkemell, 8 db paradicsom, 8 db tojás, só, petrezselyem, spenót, margarin

mártáshoz:

 50 g vaj, 30 g liszt, 5 dl csirkehúsleves, 1 db tojás 0,5 dl tejszín, só, fehér bors, citromlé


Elkészítés:

 A csirkemellet sós vízben megfőzzük, és finomra ledaráljuk. Közben mártáshoz 30 g vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és együtt átforrósítjuk, majd ráöntjük a húslevest és 5 percig állandó keverés mellett főzzük. Hagyjuk kihűlni. Egy keveset kiveszünk és benne a tojássárgáját és a tejszínt simára keverjük, majd végül hozzáadjuk a maradék vajat is és az egészet visszakeverjük a többihez. A kapott mártást sóval, borssal, citromlével ízesítjük, két részre osztjuk, felét melegen tartjuk, másik felét elkeverjük a csirkehúspürével.

A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és betöltjük pürével, majd egy margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben közepes lángon 15 percig sütjük. Közben a tojásokat keményre főzzük és megpucoljuk. Tálalásnál a paradicsomok tetejére egy-egy kemény tojást teszünk, leöntjük a meleg mártással, és petrezselyemmel díszítjük.

Köretként vajas párolt rizst adhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)