Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják, nemesített fajtájának gyökeréből pedig az úgynevezett cikória kávé-alap készül. Manapság ezt is kevesebben ismerik, "hála" az instant tejeskávénak való porok széleskörű fogyasztásának.
De most nem a kávéról és a gyógynövényről, hanem a cikória leveléről beszélünk. Már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték a vad és termesztett változatát is. Létezik vörös és fehér, saláta és gyökércikória.Ma Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban jól ismert.
Egy receptet kipróbáltam és állítom, igen finom és ha jól készítjük el, a kesernyésségét elveszíti.
A sütőt előmelegítem 200C-ra. Előkészítem a cikóriákat: a kerek végéből levágok egy karikát és a torzsájából „v” alakban kivágom a legvastagabb részt. Egy serpenyőben felforrósítom a vajat és a cikóriákat egészben minden oldalról megpirítom (ha nagyon nagy méretű, esetleg hosszában félbevágom). Pici húsleves hozzáadásával fedő alatt kb. 5 percig párolom, amíg félig megpuhul (a cikória méretétől és fajtájától függ, hogy ez mennyi idő). Közben elkészítem a szószt: A húslevest és a tejszínt egy kis lábosban forralom, amíg besűrűsödik. Ízlés szerint sózom, borsozom, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a legvégén, amikor már levettem a tűzről, a petrezselymet. A cikóriákat betekerem egy-egy szelet finom sonkába, pl. pármaiba, vagy valamilyen hajszálvékonyra szeletelt füstöltbe, esetleg egész sovány húsos bacon-be. Szép sorban egymás mellé helyezem egy kivajazott jénaiban és ráöntöm a tejszínes mártást. Beteszem a sütőbe és 15-20 percig sütöm amíg krémesen bugyog és a teteje megpirul. A végén ízlés szerint egy marék reszelt parmezánt teszek rá, amivel még egy percre berakom a grillbe.
Saját jegyzet
Hozzávalók:
4 nagy cikória (vagy 8 bébicikória)
4 (ill.8) szelet sonka, vagy húsos bacon
2,5dl húsleves
1,5 dl tejszín
fél citrom reszelt héja
marék friss aprított petrezselyemzöld
marék parmezán a tetejére 2 púpos ek vaj,
só, bors
Saját jegyzet
A recept:Chili&Vanília
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése