Bár az időjárás mostanában nem kedvez az erdőjárásnak, a gombarajongók azért útnak indulnak. Kosárral karjukon vágnak a rengetegnek és keresik a jó lelőhelyeket. Naná, hogy rajongásunk - mert én is ebbe a csoportba tartozónak sorolom magam - nem csupán a gombák szépsége, sokszínűsége miatt olthatatlan. Hanem azért is, mert finom étkeket varázsolhatunk belőlük magunknak és másoknak.
Mindenki tudja, hogy a gomba egészséges étel. Egy franciásan könnyed, ugyanakkor tápláló és laktató fogást találtam a Nyugat oldalán. Érdemes kipróbálni, nem csupán gombás szezon idején. Persze ilyenkor könnyebb.
No, lássuk:
"A quiche egy francia étel-különlegesség, gyakorlatilag rétestészta az alapja, amelyet alaposan kör alakúra kinyújtogatva egy kerek tortaformába helyezett sütőpapírra teszünk úgy, hogy a széleken még maradjon pár centi a tésztából.
Ezután jön a lényeg: egy edényben összekeverünk tejszínt és tojást, valamint reszelt sajtot (lehet több fajta is), közben pedig – merthogy ezúttal erdei gombás változatról van szó) a gombákat egészben hagyva vagy felkockázva, fűszeres vajon rövid ideig átpirítjuk. Ha a gombákat nyersen tesszük a formába, ehető lesz ugyan az étel, de ízgazdagságából veszít. Amikor mindezzel készen vagyunk, a sütőformába öntjük a gombakeveréket, majd a tojásos-sajtos tejszínt, fokhagymával és friss zöldfűszerekkel meghintve.
A tetejére még jó adag sajtot reszelünk, majd díszítésként paradicsomkarikákat teszünk – a gombás változat esetében igen jót tesz a paradicsomok közé szórt pucolt dió is! Ha mindezzel kész vagyunk, a szélekről a tésztát ráhajtogatjuk a tetejére úgy, hogy ne lógjon ki a formából, és készen is vagyunk az első fázissal!
Az egészet sütőbe tesszük (180°), és vigyázó szemekkel figyeljük, mikor pirul meg a teteje. Ha sütőnk belül erősebben fűt, nem árt legalább egyszer megfordítani. Amikor a tészta megkel és a tetején a sajt meg a dió megpirulnak, készen is vagyunk! Ne felejtsük el ilyenkor kinyitni a sütőt, hogy a nedvesség miatt a felfújódott csemege ne essen nagyon össze!
Az étel kiváló frissen fogyasztva, de még jobb másnap, sőt harmadnap is! Csodálatos ízét szinte mindegy, hogy melegen vagy hidegen élvezzük!
Bon appetit!"
via:Nyugat.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése