Az idő lassan téliesre fordul.Borongós, szürke, szeles volt a reggel. A városban jártomban konstatáltam, ideje az őszi ballont melegebbre cserélni. Azt hiszem az idén a sárguló-barnuló park kanyargós ösvényén, a csupasz fák mellett jutott eszembe először a Karácsony.
Karácsony. Fény, öröm, remény.
Az ünnepváráshoz ajánlok egy illatos kalácsot, ami akár most az ünnep előtt, annak hangulatát idézi. Később is elkészíthető és általa visszaidézhető a hangulat.
Hozzávalók:
42 dkg finomliszt (lehet tönköly fehér liszt is), 3 ek cukor (pl. nádcukor), 1 dl tejszín, 0,5-0,5 dl meleg víz, és frissen facsart narancslé, 1 narancs reszelt héja, 1 tojás, 3 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg aszalt sárgabarack apróra kockázva.
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy keverőtálba.
A közepére tegyünk egy ek cukrot, az élesztőt, és a meleg vizet.
Keverjük meg a közepét, és hagyjuk 5 percet, hogy felfusson az élesztő.
Majd tegyünk bele mindent, keverjük össze az alapanyagokat, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát.
Majd meleg helyen kelesszük a duplájára.
Tegyük a fonatot egy sütőpapírral kibélelt, lehetőleg ovális sütőtálba.
Meleg helyen ismét kelesszük duplájára.
Ha ismét megkelt, kenjük le felvert tojással.
180 fokos sütőben, 30 perc alatt süssük készre."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése