Ilyenkor, télvíz idején egy finom és melegítő leves mindig jó választás, ha éhesek vagyunk, vagy vendéget várunk. Innen a szomszédból, Erdélyből származik az alábbi leves, amire Karcsi Konyhájában leltem.
"Erdélyben számtalan helyen megfordulva ettem Húsgombóc csorbát, avagy román nevén Ciorba de perisoara-t. Az az igazság, hogy még nem ettem két egyforma módon elkészítve. Ebből az ételből is számtalan recept áll rendelkezésemre, amiből most az egyik kedvencemet osztom meg veletek, aztán szép sorban a többi változatot is.
HOZZÁVALÓK:
40 dkg darált hús (én vegyesen, fele fele arányban, disznó és marhából veszem)
1 nyers tojás
nagy maréknyi gríz, vagy búzadara (nem tudom, hogy hogyan ismered :) )
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
6 szem krumpli
1 paradicsom
1 fél zöld paprika
1 kisebb fej hagyma
1 nagy marék lestyán
1 kisebb marék tárkony
1 kisebb marék petrezselyemzöld
só
fehér bors
1 kávéskanál pirospaprika
savanyításhoz korpacibere, de ha nincsen, lestyán vagy tárkony ecet.
KÉSZÍTÉSE:
A darált húst összekeverem a grízzel, 1 tojással, sóval, borssal, fél fej reszelt hagymával. Formázható masszát készítek, ha túl lágy, akkor kevés grízt adok még hozzá. Kisebb húsgombócokat formázok egy tányérra, és félreteszem.
A zöldségeket és a krumplit, apró egyforma kockákra vágom, kb 3 liter vízben oda teszem főzni, hozzáadok egy fél zöld paprikát. Csak sózom. Közben 1 hámozott paradicsomot a maradék fél hagymával robotgépben pépesítem, és hozzá adom a leveshez.
Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadom a húsgombócokat. Amikor a húsgombócok feljönnek a leves tetejére, hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket, majd savanyítom korpaciberével, ha nincs akkor lestyán vagy tárkony ecettel.
TIPPEK:
Lestyán, vagy tárkony ecetet könnyű készíteni. Egy befőttes üvegbe bele tesszük a zöldfűszert, majd felöntjük ecettel :) Ennyi csak.
Tejföllel, csípős paprikával kínálom."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése