minden bevezető helyett, íme a recept, ami tényleg a szépen terített karácsonyi asztal dísze lehet...tessék csak az alsó fotóra pillantani!
FAHÉJAS-DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
1/2 tk só
120 ml langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
3 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
töltelék:
5 dkg puha vaj
4-5 ek cukor
3 tk fahéj
10 dkg darált dió
Elkészítés:
Egy tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg folyékony masszává nem válik.
Hozzákeverjük a meglangyosított tejet és az olvasztott vajat.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót és a tejes keverékkel sima felületű tésztát gyúrunk belőle.
Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztjük.
Töltelék:
A puha vajat, cukrot és fahéjat alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett felületen kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát.
Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket, amelyből 1 evőkanálnyit félreteszünk. rászórjuk a darált diót
A tésztát feltekerjük rúdba, majd az egyik szélén egy 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk a tésztát.
A nyitott rétegeket kifelé fordítva a két ágat összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel és letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni.
Sütőpapíros tepsibe téve 180 fokon sütjük kb 30 percig,amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Szerző és fotó:Kanál néni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése