....ettél belőle. Ismerős? Ha a gyerekdal nem ismerős, attól a dödölle még lehet kedvenc az egyszerű étkekért rajongók asztalán.
Őrség
Úgy tartják, régen a szegények eledele volt itthon elsősorban Zalában, Vasban. Naná, hiszen a hozzávalóit megtermelték a ház körül, nem kellett érte pénzt kiadni. A mai konyhákban sem árt időnként visszaidézni régmúlt idők, természetközeli, elfeledett ízeit. Nem is tudnánk, ahogy egy régen - kb kétezer éve - élt okos ember mondta:
„Űzd ki bár vasvillával a természetet, az mégis rögtön visszatér.” (Horatius)
Azt hiszem mindenkinek érdemes tudni, hogy egyszerű alapanyagokból micsoda mennyei eledeleket lehet készíteni!
Hozzávaló:
10-12 közepes burgonya (úgy másfél kg),
30 dkg liszt (krumpli fajtától, lisztességtől függ, amennyit felvesz)
1 csapott evőkanál só,
3 nagy fej vöröshgyma,
2 evőkanál zsír (esetleg étolaj)
Készítése:
Először a kockára vágott burgonyát főzzük meg annyi sós vízben, amennyi ellepi. Ha puha, az egészet jól összetörjük, újra felforraljuk. Óvatosan, fakanállal kevergetve hozzászitáljuk a lisztet, majd tovább kevergetve készre főzzük. Akkor jó, ha a fakanalat a tésztába nyomkodva, a tészta alól a gőz pöfögve tör elő és nehezen dagaszthatóvá válik.
Nem árt alátétet használni a lángon, nehogy leégjen.
Végül fedővel letakarjuk és félretesszük.
Most jöhet a hagyma!
A vékonyra, vagy kis kockára vágott hagymát zsíron, olajon aranyszínre pirítjuk, majd a tésztát lapos fakanál segítségével - a fakanalat minden egyes kanalazás előtt a hagymás zsírban mártogatjuk - egy megfelelő méretű serpenyőben nagyobb (grízgaluska méretű) galuskákra szaggatjuk. Az egészet átpirítjuk, de nem szabad kiszárítani!
Tálaláskor hideg, sós tejföllel locsoljuk. Esetleg vaddisznó, vagy marha pörkölttel is tálalhatjuk.
Szerző: Finom Falatok Blogja
A recept és fotó forrása: Antalné Móricz Marcsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése