Szent Ambrus a méhek, méhészek védőszentje volt. Születése napját december 7-én ünnepli a keresztyén világ. A hívek és nem hívek együttes örömére mézes süteményekkel, mézes italokkal és egyéb mézes gyógyító pasztillákkal emlékezhetünk, tiszteleghetünk a tél egyik legkedveltebb finomsága, a méz előtt.
A mézeskalács már jóval Szent Ambrus születése előtt is ismert és kedvelt süteményfélének számított. Egyiptomi királysírokban találtak mézes sütemény darabkákat. A rómaiak, görögök, indusok szintén előszeretettel alkalmazták a méhek ajándékát vallási, gyógyászati és hétköznapi célokra egyaránt. A mézes sörital, a méhser ismert volt a legrégebbi időktől fogva. Ma "márc" néven próbálkoznak ismételt divatba hozásával.
De térjünk vissza a mézeskalácshoz, illetve egy tradicionálisnak mondható receptjéhez, a Bambergi mézeshez.
Hozzávalók:
1/2 teáskanál tejszín, 1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál rum,
3 teáskanál
nagyon finomra darált, zúzott narancshéj(kb 40 gr)
2 teáskanál nagyon finomra zúzott
citromhéj (kb 30 gr)
15 dkg finomra darált mandula,
5 dkg földimogyoró, apróra törve,
30 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
3 evőkanál méz,
4 tojás fehérje+ csipetnyi só,
díszítéshez egész mandula, mazsola, esetleg marcipán,
Elkészítés:
Előbb a száraz összetevőket keverjük össze:
liszt, szódabikarbóna, mandula, mogyoró, fűszereket, cukor nélkül.
ezután a 4 tojás fehérjét, csipet sóval és a porcukorral kemény habbá verjük,
majd kanalanként hozzákeverjük a fűszerekkel kevert lisztet, a rumot, a tejszínt, közben a mézet.
Bármi furcsa, ehhez a mézeskalácshoz nincs szükség tojássárgájára.
Az összekevert masszát 24 órára hűtőbe helyezzük.
Másnap 170-180 C-ra felfűtjük villanysütőnket, majd a tésztát alaposan lisztezett
deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Gyorsan dolgozzunk, jobb, ha a tészta nem melegszik fel.
Kerek, vagy egyéb formákra szaggatjuk, közepükre mazsolát, vagy mandulát szúrunk. Ha nem akarjuk csokival, marcipánnal díszíteni sülés után, tojássárgájával lekenjük.
Kb 20 perc alatt készre sül. Díszíthetjük marcipán, vagy egy jól ismert csokoládémázzal.
Külön kiemelem a fűszereket. Változatossá tehetjük rózsavízzel, vagy narancspálinkával, fahéjjal mézeskalácsunkat.
Fűszerei: ánizs, fahéj, kandírozott narancshéj, citromhéj,
szegfűszeg, esetleg rózsavíz, rum, vagy narancspálinka
Szerző: Egy német városból, Bambergből származó ismerősöm receptje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése