Kávéfűszer
1 kiskanál rozmaring
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál ánizsmag
1 kiskanál őrölt gyömbér
1/2 kiskanál őrölt fehér bors
2 egész szerecsendió
2 szem szegfűszeg
2 szem szegfűbors
1 szem zöld kardamom
6 db aszalt rózsabimbó
/ez utóbbit hol lehet beszerezni?Passz/
Kávészerelem...nyugodtan mondhatom, hiszen a valóság csak kicsit marad el a rajongó kifejezéstől. Emlékszem, anno sima presszókávéval kezdtem, cappuccinoval folytattam, most éppen a presszókávé kevés tejszínnel című fejezetnél tartok. Ami nem változik: nagyon lényeges számomra a jó minőségű, inkább olaszos stílben pörkölt, nem méregerős őrölt kávé. Nescafé nagyon ritkán, jeges kávé még ritkábban kerül asztalomra, csokipor, a tejhab tetejére fahéj még ennél is ritkábban. A kávé nekem legyen friss, forró és nem túl édes.
A most kapott kávéfűszert viszont kipróbálom.
Tetszik.
Török kávéfőző edényem nekem is van. Ritkán használom, a hétköznapokon a hagyományos kávéfőzőgépben készítem reggeli ébresztő italomat. Kávézók speciális finomságai, receptek tömkelege foglalkozik a kávézás élményével, a kávéfajták különbségeinek taglalásával...nem ismétlem...Viszont!
Leírom a török kávékészítés receptjét, hátha valaki még nem ismeri.
A legrégibb és leghíresebb kávékészítési mód. A pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben (dzsezva) a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, s kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése