Azt hiszem nincs ember, ki ne ismerné a kedves, Mikulásváró-köszöntő gyerekdalt.
Most, hogy ideje van a téli örömökben dúskálni, gondoltam olyan finomságot keresek, amely illik Decemberhez, a Télhez. Találtam egy erdei mézes, diós, almás tortát. Készítője ugyan őszi hangulatban osztotta meg olvasóival, én azt gondolom, télen ugyanúgy örömet ad készítőjének, fogyasztójának.
Erdei mézes, diós, almás torta
Hozzávalók:
30 dkg sima, vagy tönkölybúzaliszt,
10 dkg nem olvasztott vaj,
10 dkg porcukor,
1 cs. Bourbon vaniliás cukor,
1 csipet só,
2 egész tojás,
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
3 nagy, savanykás alma,
3 evőkanál darált dió(mandula, vagy mogyoró)
1 teáskanál fahéj,
2-3 evőkanál erdei méz
1 citrom leve, héja
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Először összemorzsoljuk a vajat a sütőporral kevert liszttel. Utána a cukrot, tojást, sót, vaniliás cukrot, reszelt citromhéjat dolgozzuk hozzá, míg teljesen sima massza nem lesz. Letakarva, vagy fóliában tekerve legalább 30 percig hűtőben pihentetjük.
Ezután a sütőt 180C-ra felfűtjük (villany, nem légkeverős), majd a tésztát fél cm vastag, kerek lappá nyújtjuk közben a tortaformában peremet is képezünk belőle. Ne felejtsünk el egy maréknyi tésztát félretenni a díszítéshez!
A meghámozott almát apró darabokra vágjuk és citromlével, mézzel, fahéjjal jól összekeverjük. A töltelék belehelyezése előtt ajánlatos a formában várakozó tésztára kevés zsemlemorzsát, vagy búzadarát hinteni. Tetejére félbevágott (vagy szálasra hasított) mandulát, diót, vagy darált mogyorót szórunk. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, alma- vagy valamilyen más formával kiszúrjuk, majd a diós, almás, mézes tölteléken elrendezzük. Maradék mézzel meglocsoljuk és körülbelül 25 perc alatt szép, aranybarnára sütjük. Porcukorral hintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése