Tél, hideg, fénytelenség, fogy az energia, hiába no, az emberi szervezet is nehezen viseli mindezeket, nemcsak a természet.
Talán emiatt érzi az ember télen, hogy jól esik a tartalmasabb, kimondom, nehezebb ételek fogyasztása. Természetesen a valamilyen okból diétázni kényszerülők nem ide tartoznak. Azoknak sem árt óvatosan, bizonyos szabályokat betartva beiktatni étrendjükbe, akiknek nincs szükségük rá, hogy "vigyázzanak magukra". Nehezebb, zsírosabb étkeket este nem tanácsos fogyasztani, viszont hetente egyszer-kétszer nem árthat egy finom töltött káposzta, hogy a leginkább télinek ismert fogást említsem. Disznóhússal, ahogy kell.
Most azonban egy másik, ugyancsak káposztás és húsos egytálételt hoztam. Levesnek mondja közlője, ám egy-két szelet puha kenyérrel nyugodtan sorolhatjuk a kedvelt egytálételek népes táborához.
Kifejezetten melegítő étel.
Nem érdemes túl keveset főzni belőle, ugyanis hűtőben napokig jól tárolható, ízei összeérnek.
Káposztás, bableves csülökkel, oldalassal
Hozzávalók:
savanyú káposzta( 2 liternyi leveshez 1/2 kg), fejtett, áztatott bab, egy fej vöröshagyma, (2 liternyi leveshez 25 dkg) friss csülök(kb 1,5 kg a 2 liternyi leveshez), füstölt oldalas (30-40 dkg/2 l leves), bors, babérlevél, evőkanálnyi paradicsom sűrítmény, csípős paprika (aki szereti), 1 dl tejföl (2 l leveshez), kevés só, 1/2 mokkás kanál pirospaprika.
Elkészítés:
Előbb a feldarabolt húsokat kezdjük főzni. A megáztatott babot leszűrjük és meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymával együtt a félig már megfőtt babhoz adjuk. Ízesítjük paradicsompürével, borssal, babérral és tovább főzzük. Ha a bab teljesen megpuhult, hozzátesszük a kicsavart savanyú káposztát és még kb 30 percig csendben rotyogtatjuk levesünket. A végén nagyon vékony rántással berántjuk, ha szükséges után sózunk, majd a tejfölt is belekeverjük.
Készen van a levesünk.
Jó étvágyat :)
Szerző és fotó : Boros Valéria
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése