Nem kell félni, nem olyan bonyolult, mint gondolnánk.
KENŐMÁJAS
Hozzávalók:
35 dkg máj,
ez mindegy milyen , sertés, csirke, borjú,
35 dkg dagadó ledarálva
10 dkg szalonna, darálva
só, fehér bors,
fokhagymasó, hagymasó,
magyaros fűszerkeverék
Elkészítése:
először a májat daráljuk át nagyon alaposan, majd a húst adjuk hozzá és tovább darálva, a lehető legpépesebbre dolgozzuk el. Közben a fűszereket, szalonnát is hozzáadjuk és tovább pépesítünk.
Vigyázat!
A sót csak a legvégén adjuk hozzá!
Ha úgy látjuk, hogy elég pépes, dönthetünk. Vagy egy püspökkenyér formában - amit folpackkal kibéleltünk - vagy kolbászbélbe töltjük. Ha a püspökkenyér formát választjuk, akkor egy megfelelő méretű edénybe forró vizet töltünk és ebbe állítjuk a formát és így toljuk a sütőbe(természetesen a víz nem érhet az edény széléig) és nagyon alacsony hőfokon (50-60 C, villanytűzhely, nem légkeverős) 2 óra alatt átgőzöljük kenőmájasunkat.
Ha kolbászbélbe töltünk, arra vigyázzunk, hogy a bél se túl keményre, sem pedig túl lágyra töltve ne legyen. Vizet forralunk, amit nagyon csendes főzésre állítunk és a májas finomságot 2 óráig főzzük.
Jól kihűtve - legjobb másnap - szeletelhetjük.
tipp: aki szereti és módja van rá, rövid ideig meg is füstöltetheti, akkor tovább eláll.
fotó:családinet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése