Hagyományos téli konyhai alapanyagunk a savanyított káposzta és a belőle készült remek kaják sora.
Szerintem kevés magyar háztartásban nem készül a téli ünnepek táján legalább egyszer töltött káposzta, hogy csak a legismertebbet említsem. Egészségvédő tulajdonságairól ma már mindent tudunk, ódákat zengenek bio-, és reformkonyhák szakértői, valamint mesterszakácsok hadserege. A nagyik nem biztos, hogy pontosan tisztában voltak a beltartalmi értékekkel, de a tapasztalat, az öröklött, tovább vitt tudás elegendőnek bizonyult, hogy ma is hálásan gondoljunk arra, aki a savanyított káposztát, egyáltalán az erjesztést kitalálta.
Piacon nem egyszer látható, amint többen csak a káposzta levéért állnak sorban egy-egy ismert káposztás kofánál, árusnál. Ha káposztával együtt vásárolunk levet és nem akarjuk leszűrni, esetleg külön meginni, ajánlom kipróbálásra az alábbi, csak káposzta lével készített "Savanyó káposztalé" levest. A recept erdélyi szakácstól származik, a leírást egy az egyben közlöm:
"Savanyó káposztalé leves
A savanyított káposzta leve , már önmagában is nagyon finom , de ha levest készítünk belőle , friss disznóhúsból , ez a jó savanykás ízű leves , és a benne úszkáló húsgombócok meg a kockákra vágott húsdarabok elfogyasztása után már csak hátra kell dőlni és elmélkedni azon, hogy mi lehet a titka hogy így eteti magát ?
Íme a recept : Egy fél liter káposztaléhez töltünk egy liter vizet és ebben odateszünk egy nagyobb fazékban , 40 dkg kockákra vágott húst , ez lehet lapocka , lehet csontos porcos rész is sőt ettől lesz finom íze a levesünknek , és persze mehet bele olyan is ami nem annyira kövéres , nem mindenki szereti a kövér húst ezért rájuk is kell gondolni , tehát vegyesen legyenek a húsok . Beledobunk egy fej hagymát , két három reszelt murkot ( sárgarépát ), egy szál petrezselyem gyökeret , 7-8 cikk fokhagymát lereszelve és egy kiskanál csombort ( borsikafű ) . Ezt addig főzzük amíg a hús megpuhul közbe a habot leszedjük ami a lé tetejére képződik .Addig 35 deka disznóhúst és 15 deka nyers szalonnát összeőrölünk , fűszerezzük sóval borssal , belereszelünk 4 cikk fokhagymát , egy csipetnyi pirospaprikát és jól összegyúrjuk .Majd kis gombócokat formálunk egy lapítóra ( vágódeszka ) rakjuk őket. Amikor a hús megfőtt akkor a gombócokat szépen belerakosgatjuk a levesbe és fedő alatt takarékon tartjuk közben elkészítjük az eresztéket ( tejes habarást ) . 2 evőkanál lisztet elkeverünk 4 deci hideg tejjel és egy tojás sárgájával , majd a levesből apránként hozzámeregetve hogy az ereszték lassan felmelegedjen és ne csapódjon ki ,folytonos kevergetés közben beletöltjük a levesbe, összekeverjük ,borsozzuk és fedő alatt tartjuk a takarékon még 5-6 percet majd levesszük . Egy edényben 0,5 liter káposztalevet felmelegítünk , és a már meleg káposztalével ízlésünk szerint savanyítjuk és így forrón tálaljuk ."
forrás: Székelykukta/Elemér főz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése