Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Nem csak Karácsonyra



Most bevallom, ritkán nézek tévés főző műsorokat. Ma reggel a képernyő előtt ragadtam és nem bántam meg, mert olyan - igaz karácsonyinak szánt - fogást készítettek egy gasztro-magazinműsorban, ami nagyon kedvemre való. Ha túltesszük magunkat előítéleteinken, a fogás összetevőinek "karácsonyi" jellegén, akár egy hétvége, vagy családi összejövetel, esemény is jó alkalom kipróbálásához. Egyik nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető. A másik, hogy nem terheli meg túlságosan a gyomrot. Persze csak akkor, ha mértéket tartunk. Ez valójában mindenre érvényes.

Jöjjön tehát egy finom, gyümölcsös pulykaétel - nem csak Karácsonykor.



"Gesztenyés pulyka vörösboros aszalt szilvával

A gesztenyés pulykát nagyon szeretem Főleg akkor, ha helyettem valaki más bíbelődik vele órák hosszat.
Mivel egyre több helyen készítik itthon az angolszász karácsonyokra jellemző gesztenyés pulykát, nagyon
számítottam rá az elmúlt hetekben, hogy majd valahol valakinél ehetek belőle. De nem így történt,
rokonaim és barátaim közül senki sem vette a fáradságot, hogy órákon át locsolgatva sütögesse az ökörnyi
szárnyast. Megértem. Ám amikor guggolva kerestem az alsó polcon épen maradt tojásokat a közértben, és
szemmagasságba került velem egy bevásárlókosárban ringatózó, mirelit gesztenyéket rejtő doboz -
elkezdtem hinni, hogy mégis van remény gyors megoldásra. Miután kikotortam a fagyosból néhányat a 9
barátságtalanul hivatalos nevű, de igen praktikus „előfőzött, egész szemű" gesztenyéből, boldogan
cipeltem haza zsákmányomat, és rögtön nekiálltam gesztenyés pulykát készíteni. 

Hozzávalók:
10 deka magozott aszalt szilva
1-2 deci vörösbor
30 deka pulykamell
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
10 deka mirelit gesztenye
2 deci víz
½ húsleveskocka
1,5 deci tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2 maroknyi friss kakukkfű
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Azzal kezdtem, hogy beleszórtam tíz deka magozott aszalt szilvát egy kis műanyag dobozba, ráöntöttem
annyi száraz vörösbort, hogy ellepje a szemeket, és beraktam a mikroba. Közepes fokozaton, egy-két perc
alatt pompásan és gyorsan átjárta a vörösbor a szilvát. Felnyiszatoltam két centis kockákra harminc deka
pulykamellet, megsóztam, megborsoztam, és „ráhavaztam" kevés lisztet Egy mély serpenyőben egy
evőkanál vaj és egy evőkanál olaj keverékén halvány aranybarnára pirítottam a husikat, aztán szűrölapáttal
kiszedegettem azokat egy tányérra. Bele tettem a serpenyőbe még egy evőkanál vajat, gyengéden
megpároltam benne egy duci gerezd finomra vágott fokhagymát meg egy csokor karikákra vágott
újhagymát, és visszapakoltam az elősütött pulykakockákat. Hozzájuk kevertem a vörösboros aszalt szilvát,
és tíz deka mirelit gesztenyét, utána ráöntöttem két deci vizet, belemorzsoltam fél darab húsleveskockát,
majd az egészet felforraltam. Ahogy rottyant egyet, rögtön le is fedtem, és kislángon omlósán puhára
főztem tizenöt perc alatt. Akkor megsóztam és megborsoztam, belekevertem még másfél deci tejszín, és
egy teáskanálnyi étkezési keményítő kutyulékot, végül megszórtam két evőkanál apróra vágott, friss
kakukkfűvel. A fűszernövény aromás, illatos pöttyei szépen simultak bele a gesztenyés pulyka képébe és
ráadásul nem is kellett órákig várni a vacsoránkra."



Szerző: Bevezető saját jegyzet,
Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat c. könyve
A recept eredeti leírása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)