Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Sertéskaraj töltve

Aki elég régóta tartózkodik ez öreg "sárgolyóbison", Földünkön, az még emlékszik az egyszerű háziasszony konyhájának kiemelt fontosságú, mondhatni előkelő vendégére. A sertéskaraj diadaláról beszélek, úgy az 1960-as, '70-es évekből.  Okát most nem részletezném, ám el kell ismerni, egy jól elkészített, omlós, fehér húsú karaj tényleg mennyei falatnak számít ma is!


(loin:karaj)

Faluhelyen vasárnapi ebédek, ünnepnapok fő fogása volt a rántott karaj. A hentesnél anyám és utcabéli barátnéi áhítatos szakértéssel mustrálták a kiváltságos húsféle színét, vastagságát, hogy aztán otthon anyám a vasárnapi ebéd készítésének idején elégedetten klopfolja, panírozza, majd később a sütéstől, meg némi büszkeségtől piruló orcával tálalja apám és nővérem elé, harangszóra pontosan. 
Később anyám - mert igazi reformernek számított otthon - sorra próbálta ki a karajból készült ételek különféle változatait. Az új receptek megvalósítását rendre nagynénémnél tett látogatásai után ejtette meg. 

Nos én sem estem messze az almafától. A bevált fogások, jól sikerült ünnepi és egyéb lakomák nem elégítenek ki és nem ragaszkodom megátalkodottan a jól beválthoz. Miért? Mert mindent megun az ember és ez még nem bűn. A változatosság gyönyörködtető élményéről asszem mindenki hallott. Na, ugye!

Jöjjön most egy karaj, melyet a már jól ismert módon, töltve, ám mégis kicsit más fűszerezéssel készített egyik kedvenc szakácsom.


"Töltött karaj


Hozzávalók:



egy 25 cm hosszúságú karaj

egy szál 30 cm hosszú paraszt kolbász

bors
rozmaring
bazsalikom
4 gerezd fokhagyma
negyed fej hagyma
2 evőkanál olaj


Elkészítés:


A páchoz, a fokhagymát és a hagymát lereszelem, hozzáadok egy fél-fél marék apróra vágott bazsalikomot és rozmaringot, borsot, az olajat. A karajt egy hosszú hegyes késsel felszúrom, majd alaposan bedörzsölöm a páccal. Pár órát pihentettem, majd beledugom a kolbászt, ekkor sózom csak! Beleteszem egy magas tepsibe, aláöntök 1,5 dl vizet, ráöntöm a páclét.


Magas lángon sütöm kb 15 percet, majd 1 óra és 15 percet alufólia alatt fél lángon sütöm. Majd leveszem az alufóliát, és még kb 10 percet a legmagasabb lángon pirítom."



Megjegyzés: a kép húsvéti asztalt enged sejtetni..nos akár....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)