Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Kenyeret sütni....




Talán a legfontosabb.

Szelet kenyér reggelihez, ebédhez, utazáshoz és mindig. Szelet kenyér, ha éhesek vagyunk. 
Darab kenyér az élethez. Ha kenyér van otthon, már nincs gond. 
Kenyérgond. Mindennapi kenyerünk. Szükségünk van rá, mint egy falat kenyérre. Szólásaink idézik helyét, szerepét életünkben.

Ki dolgozni nem szeret, nem érdemel kenyeret.

"Nagymama, meddig kell dagasztani ahhoz, hogy finom, foszlós kenyerünk legyen? Addig kislányom, amíg az orrod hegyén nem folyik a verejték"

No ennek vége...mármint a verejtékes kenyérsütésnek.

Gasztronómiánk és a konyhatechnika fejlődése folyamatos, a kenyér jelentősége pedig töretlen, Így akár otthon is könnyedén elkészíthetjük a reggeli tejeskávé mellé friss, ropogós meleg kenyerünket. Ennek érdekében nem szükséges izzadtra dagasztani magunkat. Persze, akinek ez nem jelent fáradságot...

A modern, házi kenyérsütő gépekkel szinte egy időben jelent meg számtalan kenyér recept. Ma már tele velük net, tévés főzős-műsor, magazin. Szakácskönyvek hada specializálódott az otthon sütés sikerélményét kínálva.

Röpke bevezetőm után most nem az "igazi", a "tradicionális" következik , csupán egy a sok közül. A Zürichi kenyér receptjét osztom. További lelkes válogatás jön magától...egy-két sikerélmény és önjáró a dolog.

Sok sikert a próbálkozáshoz és jó étvágyat az illatos, meleg kenyérhez!





Zürichi kenyér


Hozzávalók:
(kovász)

30 dkg BL80 liszt, 15 gr élesztő, 3 dl langyos víz
A hozzávalókat csomómentesre keverjük és legalább 3 óráig pihentetjük, nem hideg helyen.

Hozzávalók:
(tészta)

Az összes kovász, 45 dkg BL80 liszt, 
15 gr élesztő, 3 teásk. só, 
3 csapott evők. burgonyapehely,
1,5 dl víz,
30 gr olvasztott vaj.

Készítése:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben oldjuk. A kovászhoz adjuk az összes alapanyagot a vaj kivételével. Összegyúrjuk, dagasszuk.Mint fentebb írtam, lehet géppel, vagy akár kézzel.
Ha egynemű a tészta, hozzáadjuk a vajat. 
Letakarva 30 percig kelesztjük, majd kicsit átgyúrjuk, és ismét kelesszük 60 percig. 
Óvatosan átgyúrjuk, megformázzuk. 
Sütőpapírral bélelt vizes jénaiba tesszük, fedelét rá teszem. 
60 percig kel.



20-25 perccel a kelesztés vége előtt tetejére mintát vágunk .
Mikor megkelt, lespricceljük hideg vízzel,megszórhatjuk szezámaggal, majd rátesszük a jénai tetejét. 
230 fokra előmelegített sütőben sütjük.
40 perc elteltével a tetőt levéve, szép, pirosra sütjük.
Sülési ideje 60 perc





A recept Palotai Istvánnétól származik

Fotó1:Anders Zorn (1889) festménye
Fotó2:Kenyérsütő eszközök anno
Fotó3-4.: A receptközlő fotói

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)