Talán a legfontosabb.
Szelet kenyér reggelihez, ebédhez, utazáshoz és mindig. Szelet kenyér, ha éhesek vagyunk. Darab kenyér az élethez. Ha kenyér van otthon, már nincs gond.
Kenyérgond. Mindennapi kenyerünk. Szükségünk van rá, mint egy falat kenyérre. Szólásaink idézik helyét, szerepét életünkben.
Ki dolgozni nem szeret, nem érdemel kenyeret.
"Nagymama, meddig kell dagasztani ahhoz, hogy finom, foszlós kenyerünk legyen? Addig kislányom, amíg az orrod hegyén nem folyik a verejték"
No ennek vége...mármint a verejtékes kenyérsütésnek.
Gasztronómiánk és a konyhatechnika fejlődése folyamatos, a kenyér jelentősége pedig töretlen, Így akár otthon is könnyedén elkészíthetjük a reggeli tejeskávé mellé friss, ropogós meleg kenyerünket. Ennek érdekében nem szükséges izzadtra dagasztani magunkat. Persze, akinek ez nem jelent fáradságot...
A modern, házi kenyérsütő gépekkel szinte egy időben jelent meg számtalan kenyér recept. Ma már tele velük net, tévés főzős-műsor, magazin. Szakácskönyvek hada specializálódott az otthon sütés sikerélményét kínálva.
Röpke bevezetőm után most nem az "igazi", a "tradicionális" következik , csupán egy a sok közül. A Zürichi kenyér receptjét osztom. További lelkes válogatás jön magától...egy-két sikerélmény és önjáró a dolog.
Sok sikert a próbálkozáshoz és jó étvágyat az illatos, meleg kenyérhez!
Zürichi kenyér
Hozzávalók:
(kovász)
30 dkg BL80 liszt, 15 gr élesztő, 3 dl langyos víz
A hozzávalókat csomómentesre keverjük és legalább 3 óráig pihentetjük, nem hideg helyen.
Hozzávalók:
(tészta)
Az összes kovász, 45 dkg BL80 liszt,
15 gr élesztő, 3 teásk. só,
3 csapott evők. burgonyapehely,
1,5 dl víz,
30 gr olvasztott vaj.
Készítése:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben oldjuk. A kovászhoz adjuk az összes alapanyagot a vaj kivételével. Összegyúrjuk, dagasszuk.Mint fentebb írtam, lehet géppel, vagy akár kézzel.
Ha egynemű a tészta, hozzáadjuk a vajat.
Letakarva 30 percig kelesztjük, majd kicsit átgyúrjuk, és ismét kelesszük 60 percig.
Óvatosan átgyúrjuk, megformázzuk.
Sütőpapírral bélelt vizes jénaiba tesszük, fedelét rá teszem.
60 percig kel.
20-25 perccel a kelesztés vége előtt tetejére mintát vágunk .
Mikor megkelt, lespricceljük hideg vízzel,megszórhatjuk szezámaggal, majd rátesszük a jénai tetejét.
230 fokra előmelegített sütőben sütjük.
40 perc elteltével a tetőt levéve, szép, pirosra sütjük.
Sülési ideje 60 perc
A recept Palotai Istvánnétól származik
Fotó1:Anders Zorn (1889) festménye
Fotó2:Kenyérsütő eszközök anno
Fotó3-4.: A receptközlő fotói
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése