Még néhány nap és itt a Húsvét. Véget ért a böjtinek mondott időszak. Persze ezt a szabályt ma már csak kevesen tartják számon napi étkezésük során. Nem is szánom másnak, mint érdekességnek az alábbi fogást, mely egy 1858-as recepteskönyvből származik. Ám akár kedvet kaphatunk egy próbához.
„Virágos káposzta savanyú mártással
A karfiolt sós vízben megfőzik, azután vajat, sót és főtt karfiolt a lábasba teszik, s lágyra főzik. Ezután tojás szikéből [sárgája], vajból, borsból, vízből, borecetből mártást csinálnak, s széntűzön folyvást keverik. A virágos káposztát szárazon rakják a tálba, s a mártást reá öntik.”
Recept: Régi receptek nyomában/Németh Zsuzsánna recepteskönyvéből
Fotó: Luís Meléndez: Csendélet karfiollal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése