Bár a szépen terített húsvéti asztalon a főszereplő egyértelműen a sonka, tojás, torma trió, azért nem mellékes a sütemények szerepe sem. Pláne, azokban a családokban, ahol gyerekek vannak. A színes tojás, csokinyuszi élmények mellett egy-egy jól sikerült desszert kellemes kulináris emlékekkel gazdagítja az ünnepet.
Egy könnyen elkészíthető, mutatós és finom desszertet ajánlok. Kipróbáltam, bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
1 db őzgerinc formához:
250 g liszt
125 g porcukor
½
csomag sütőpor
1 ½
evőkanál kakaó
125 g vaj
1 db tojás
A túró töltelékhez:
0,5 kg túró
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál búzadara
1 db tojás
Mellé: friss gyümölcs, vagy befőtt
Elkészítése:
A kakaós tészta hozzávalóit összekeverjük, összegyúrjuk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
Amíg a kakaós tészta pihen, elkészítjük a túrós tölteléket: a felsorolt alapanyagokat jól elkeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A hideg kakaós kb. 5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Az őzgerincformánál nagyobbra kell kinyújtani, hogy a tölteléket majd be tudjuk takarni a tészta szélével.
A kinyújtott tésztával a formát kibéleljük. A túrótölteléket beletöltjük, a tészta szélével befedjük. A sütőbe tesszük, és 50 percig sütjük. Ezután a sütőből kivéve, hűvös helyen fél órát pihentetjük. Ha teljesen kihűlt, a formából óvatosan kiborítjuk és felszeleteljük. Friss gyümölccsel, esetleg meggy- vagy cseresznyebefőttel tálaljuk.
Forrás: Kiskegyed Recepttár
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése