Hogy Húsvét vasárnap reggelén, vagy előző este, arról lehet vitatkozni, ugyanis nem egyforma időben kerül asztalra a hagyományos sonka+tojás+torma trió.
A lényegen ez nem változtat. A magyar húsvéti módi szerint és régies, tradicionális formájában, ünnepélyes-komoly, fehér abroszos, barkaággal díszes asztalon, piros tojás kíséretében kerül terítékre. Természetesen a hozzáillő kalács és ünneplő ruha sem maradhat el. Ám minden változik, így a fiatalabb generációk jelentős része számára ez az ünnep már nem elsősorban a feltámadásról, hanem a nyúlról, a piros tojásról, a sok finom sütiről, a barátok, rokonok látogatásáról és önfeledt bulizásról szól. Ehhez, a játékosra vidámított verzióhoz kínálok tojás fogást, sonkával ahogy kell, nyúl fazonban.
A siker szerintem - legalábbis a gyerekek számára - nem marad el. Talán ez a lényeg. Jó látni az örömöt ezen az ünnepi reggelen gyerekeink arcán.
Hozzávalók:
6 nagyméretű, keményre főzött tojás
2 evőkanál só
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár (lehetőleg dijoni)
1-2 teáskanál méz, vagy juharszirup
1 teáskanál őrölt kapribogyó (+12 egész)
1 teáskanál almaecet
2 nagy szelet sonka (fül köretnek)
1 csokor metélőhagyma(köret)
fekete egész bors (vagy mák a szemekhez)
só, bors, ízlés szerint
Elkészítés
Először a tojásokat főzzük keményre, majd kihűtés után óvatosan, hosszában félbe vágjuk. A sárgáját mustárral, majonézzel, almaecettel, mézzel (vagy juharsziruppal), őrölt kapribogyóval, sóval, borssal krémesre kikeverjük, tálalásig a fél tojásfehérjékkel együtt hűtőben tartjuk.
A 2 vékony szelet sonkát 24 vékony csíkra szeljük és pirosra, ropogósra sütjük, lecsepegtetjük.
A tojás sárgájás krémmel töltött fél tojás fehérjéket a tálra rendezett metélőhagymákra ültetjük. A mellékelt fotó szerint alakítunk fület a sonkacsíkokból, szemet a fekete borsból (vagy mákból) és egyenlő, kis darabokra vágott metélőhagyma szálakból bajuszt. Készen is vagyunk.
Ropogós zsemle, vagy zsemlekenyér illik hozzá.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket
A recept Jaymee Sire találmánya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése