Egyszerűségében tökéletes, nehezen elrontható és napokig kínál gyors megoldást, reggelihez, délutáni uzsonnához. Ebéd süteményként régen nagyon népszerű volt egy jó bableves, gulyás mellé, de ma is nyugodtan kijelenthetjük ez a tésztaféleség egy igazi örökzöld.
A töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
1-kg finomliszt
30 dkg tepertő (darált)
1 evőkanál élesztő
1 ek cukor
0.5 l tej
2 tk só (a tésztába)
2 db tojássárgája
1 evőkanál margarin
1 evőkanál zsíros tejföl
1 teáskanál só
1 kk bors (csapott)
1 db tojás (a kenéshez )
Elkészítés:
Először az élesztőt futtatjuk fel cukros, langyos tejben. A felfutott élesztőt lisztet a tejföllel, margarinnal, sóval, tejjel és a két tojás sárgájával jól eldolgozzuk. Keverőgép használata ajánlatos. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd három részre osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk és a darált tepertővel megkenjük. Háromszor hajtogatjuk a "töltött cipókat". Ruhával letakarva még egy rövid ideig pihentetjük (kb 25-30 perc), majd két ujjnyi vastagra sodorjuk és a tésztát pogácsaszaggatóval formára szúrjuk. Sós, felvert tojással tetejüket megkenegetjük,sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és forró sütőben (nem légkeveréses villany, 220 fok, majd kb 15 perc után 180 fok) szép, piros-barnára sütjük. A sütés ideje 30-35 perc, ami változhat, a pogácsa méretétől függően.
Tipp:
Kenyérsütő gép dagasztó programjával a munka lényegesen megkönnyíthető.
Recept: Baricz Annamária
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése