avagy "krumplis". Készülhet édesen, sósan, gazdagítható sárgarépával, sajttal, lényeg, hogy olajban süssük. Hremzli néven zsidó étel, de a hozzá hasonló tócsni (tótosan lepcsánka) a magyar konyhában sem ismeretlen. Mi az hogy? Kedvelt borkorcsolya, vagy tartalmas vacsora. Különbség, hogy a tócsnit nyers burgonyából sütik.
Általában bármikor, a zsidó hagyományok szerint Pészach idején készül.
Hozzávalók:
személyenként 1 közepes burgonya,
macesz liszt, 1-2 egész tojás,
egy kis csokor petrezselyem,
1-2 szál póréhagyma (ízlés szerint)
só, bors,
Elkészítése:
A burgonyát héjában félig megfőzzük, majd hámozva nagy lyukú káposzta reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk.
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott petrezselymet és a karikára vágott újhagymát, majd a burgonyához keverjük és annyi macesz lisztet adunk hozzá, hogy jól formálható pogácsa fasírt állagú legyen.
Ajánlatos olajos kézzel formázni. Forró olajban mindkét oldalát piros-ropogósra sütjük és papírszalvétára szedjük.
Tálalása sima, vagy uborkával ízesített joghurttal, fokhagymás mártással, esetleg paradicsom szósszal. Jól illik hozzá valamilyen zöld saláta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése