Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Kuglófok császára a Császárkuglóf

Aki kedvvel készít reggelire, uzsonnára kuglófot, annak lehet, hogy ismerős lesz az alábbi recept. Valamikor, még a XX. század végén jutottam egy azóta ronggyá forgatott szakácskönyvhöz, melynek címe: Nagyanyáink sütötték. Szerzői nyakukba vettét Magyarországot és mindenütt, ahol receptre lelhettek, gyűjtöttek, jegyzeteltek. Az eredmény szerintem nagyszerű. Ha két életem volna, sem tudnám az összes finomságot kipróbálni.

Ebből a receptgyűjteményből, ha jól emlékezem, először Húsvét táján sütöttem meg egy csábítóan egyszerű, ugyanakkor gazdag ízhatásokat kínáló kuglófot  Kaiser kuglóf a neve. Egy leírás úgy tartja: A kuglófok császára!

Vajon mitől Kaiser? Nos nem nehéz kitalálni, hogy a recept eredete után az egykori magyar király, Ferenc József császár körül érdemes keresgélni. A bécsi udvarban - és Európában általában - ekkorra rég elfogadott szokás volt a kávéval, teával, süteményekkel elfogyasztott uzsonna. A jó ételeket, a házias, nyugodt légkört, az élet egyszerű örömeit, no és a szép színésznőket kedvelő császár kegyeit könnyen elnyerte Schratt Katalin - Frau Kiss, (egy könnyelmű magyar úr felesége volt) - színésznő, ki maga sem vetette meg az asztali élvezeteket. Mondhatni egymásra találtak...ez nem egészen így történt, ehhez a császár művészetpártoló felesége Sissy közreműködésére is szükség volt, lehet mondani, hogy ő "nézte ki" a magának való császári férj számára megfelelő kegyencnőnek Katalint. Katalin tökéletesen megfelelt a szerepre.  Állítólag ő készítette először ezt a süteményfélét a császárnak. 


Sissy, Ferenc József és Schratt Katalin (fotó: Welt.de)

A kuglóf elnevezés egyébként német szóból - labda, gömb "Kugel" - ered, s  a német konyhakultúra erőteljes terjedésének bizonyítékaként nagy területen vált ismertté, országonként különböző elnevezéssel.

Nálunk a polgári ízlésnek megfelelően a legjobb cukrászatok természetesen kuglófot is készítettek a délután hozzájuk rendszeresen betérő hölgyeknek, természetesen az illendőség szabályai szerint eleinte külön szalonokat kialakítva részükre.
Kedvenc gasztronómiai könyvemben, Halász Zoltán Gasztronómiai utazások című örökzöldjében olvastam, hogy a divatossá váló kuglófozás temérdek változatát eredményezte Schratt Katalin kreációjának. Töltelékenként változó ízhatással varázsolva el fogyasztóját.

Most az általam is készített változatot mutatom be:


Hozzávalók:

2 dkg élesztő,
6 tojás sárgája,
2 dl tejszín,
1/2 dl tej,
20 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
12 dkg őrölt mandulával
kevert 2 evőkanál porcukor,
8 dkg vaj,
1 teáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só.


Elkészítés:



Először a 1/2 dl langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy keverőtálba (vagy dagasztógépbe) öntjük a 10 dkg porcukorral, a tojássárgájával, tejszínnel, liszttel, csipet sóval és alaposan kidolgozzuk, vagy egy dagasztóprogrammal kidagasztjuk a tésztát. közben az olvasztott vajat is fokozatosan hozzáöntjük.
A dagasztás befejeztével meleg helyen duplájára kelesztjük, vagy a dagasztógép programját kelesztőre állítjuk.
Amíg a tészta kel, a mandulát porcukorral, valamint a fahéjjal összekeverjük, 

A sütőformát kizsírozzuk/vajazzuk, lisztezzük és a tészta egyharmadát beleöntjük. Meghintjük a fahéjas, mandulás cukorral és a tészta másik harmadával fedjük. Erre ismét a cukros, mandulás, fahéjas szórás, és végül a maradék tészta kerül.

Ne csodálkozzunk, ha ez a kuglóf egy kicsit lágyabb lesz, nem hibája, persze túl folyós sem lehet. Ha úgy látjuk, hogy nagyon könnyen folyik, kevés liszttel javíthatunk állagán.

A sütőt 180 fokra (villanysütő, nem légkeverős) állítjuk és a kuglófot készre sütjük. Vigyázzunk, ne nyitogassuk ki a sütő ajtaját! Körülbelül 35-40 perc alatt elkészül.

Langyosra hűtve, porcukorral bőven szórva, forró, habos kávé, vagy kakaó mellé a legfinomabb.




Sajnos saját fotóm most nincs - ha legközelebb megsütöm ezt a finomságot, ígérem, kiegészítem  a leírást -  így egy német császárkuglóf receptet mellékelek innen, ahol a tésztát mazsola és konyak hozzáadásával gazdagított szerzője. Az én receptem kicsit egyszerűbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)