Nyár!
Imádjuk - majdnem - mindannyian. Napfényözön, fokozottabb szabadságérzet (na ja, a szorító ruhák rabságából ki nem szeret szabadulni tavasz végén?), strandolás, nyaralás, kék ég! A nyári feeling rabul ejt. A pazar élményekkel teli évszak hátrányait most direkt nem emlegetem. Az ember számos praktikát kitalált már, hogyan védje magát nyáridőben a nem kívánatos hatásoktól.
Itt vannak mindjárt a frissítő italok. Receptjeinek se szeri, se száma.
Egy finom és egyszerűen elkészíthető, frissítő koktél leírásával járulok ehhez. Vigyázat, alkoholos!
Az eredeti receptben Meyer citrom szerepel. Ennek szezonja nálunk tél vége felé van, úgyhogy nyáridőben nem biztos, hogy sikerül beszereznünk, de sebaj, a hagyományos is megfelelő. Ha már a Meyer-citromot említettem, néhány szóban mesélek róla.
A ginfajtákról itt.
Receptforrás: spoonforkbacon
Itt vannak mindjárt a frissítő italok. Receptjeinek se szeri, se száma.
Egy finom és egyszerűen elkészíthető, frissítő koktél leírásával járulok ehhez. Vigyázat, alkoholos!
(fotó: spoonforkbacon)
Az eredeti receptben Meyer citrom szerepel. Ennek szezonja nálunk tél vége felé van, úgyhogy nyáridőben nem biztos, hogy sikerül beszereznünk, de sebaj, a hagyományos is megfelelő. Ha már a Meyer-citromot említettem, néhány szóban mesélek róla.
Meyer citromfa,
(forrás: meyerlemonsandkiwis)
Kínában őshonos, a citrom és a mandarin keresztezéséből született, valószínűleg természetes úton.
Frank Nicholas Meyerről kapta nevét, aki az USA megbízásából utazott Ázsiába, még a múlt század elején azzal a céllal, hogy új növényfajokat hozzon és telepítse őket otthon. E citromfajtából ő vitt mintát, ami Kaliforniában lelt új otthonra, először kísérleti alapon. A növény hatalmas karriert futott be Amerikában, szédületes sikerét a cukrászatban, vendéglátóiparban érte el. Naná, hogy a háztartásokban is hamarosan befutott ez a zamatos gyümölcs! . Aztán az egész világon elterjedt. Cukrászati, vendéglátóipari felhasználása sokrétű.
Íze kevésbé savanyú, savas, mint hagyományos citromé, színe is sárgább, héja puhább. Emellett nagyon fontos szempont, hogy lédús, aromás, kicsit a mandarinra emlékeztető zamata kitűnően használható italok készítésénél.
Balra: Meyer-, jobbra hagyományos citrom
(forrás: healthyglocerygirl)
Jöjjön végre a leírás:
Hozzávalók kb 4 személy részére
12 db szeder /Feketeribizlivel ugyanígy működik, fanyar, friss zamatával mennyei próbálkozás)
20 kis friss mentalevél
2 nagyobb meyer citrom (vagy normál citrom, amihez, ha ragaszkodunk a meyer-ízhez, tegyünkegy-két evőkanál mandarinlevet)
1/2 dl cukorszirup (lehet juharszirup, vagy akácméz is, aki túl édesnek találja, nyugodtan hagyja ki)
12 cl jófajta gin, megfelelő mennyiségű tonik, jég
Elkészítése
(nagyon egyszerű)
Használjunk magas falú üvegpoharakat. Négy pohárba dobáljunk poharanként 3 szedret, 5 mentalevelet és egy-egy evőkanál cukorszirupot (vagy mézet). Töltsük a poharakat háromnegyedig jéggel (lehet törtjeget használni), majd poharanként adjunk az italhoz 3 cl gint és végül az egészet öntsük fel jéghideg tonikkal.
Most már jöhet a hőség :)
(fotó: spoonforkbacon)
A földiszeder kiváló hatásairól itt olvashattok.
A ginfajtákról itt.
Receptforrás: spoonforkbacon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése