Egy hihetetlenül szép és többféle finom gyümölcsöt tartalmazó sütemény receptet kaptam. Elkészítése nem túl egyszerű, ám szerintem mégsem csak cukrászokra vár a mutatvány. Szerintem érdemes kipróbálni, nagyon mutatós, nagyon finom, akár ünnepi desszert lehet. Például egy nyári születés-, vagy névnap ízes, látványos kísérője. A recept Ausztráliából származik, híres Sydney-i sütemény.
Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek először a
Hozzávalók
25 dkg vékonyra szelt, magozott görögdinnye,
4 evőkanál porcukor
10 db nagyszemű piros szőlő(mag nélkül)
50 dkg eper (vagy málna)
4 dkg mandulaforgács
1/2 dl rózsavíz,
1 evőkanál pisztácia forgács
néhány szárított rózsaszirom
Mandulás lap (töltelék)
15 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
5 tojásfehérje
13 dkg kristálycukor
Rózsa illatú krém (töltelék)
3 dl tejszínhab
30 dkg porcukor
1 cs. habfix
1 evőkanál rózsavíz
továbbá:
ízlés szerint rózsaszínű zselatinból,
kevés porcukorból, pár csepp rózsavízből és citromléből
készített zselatin a gyümölcsök tetejére
(elkészítése a zselatinos tasak leírása szerint)
Elkészítés
Először a mandulás lapot készítjük el. A sütőt 200 C- fokra melegítjük. Egy 30 x 40 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk és nem árt, ha vékonyan megvajazzuk.
A tojásfehérjéből, porcukorból kemény habot verünk a vége felé óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és az előkészített formába simítjuk, aranybarnára sütjük. Ez kábé 15 perc. Ezután kihűtjük és hosszában félbe vágjuk.
A vékonyra szeletelt dinnyét rácsra tesszük, rózsavízzel meglocsoljuk, 2 evőkanál cukorral meghintjük és 30 percig állni hagyjuk.
Elkészítjük a tejszínhabos rózsa-krémet. A porcukorral kemény habbá vert tejszínhez az zacskón olvasható előírás szerint hozzákeverjük a habfixet, majd az evőkanálnyi rózsavizet is hozzáverjük, hűtőben félretesszük. A szőlőszemeket, félbevágott epret (vagy málnát) kevés rózsavízzel meglocsoljuk és ezt is félretesszük.
Összeállítás
Legalsó réteg - mandulás lap
Második réteg - rózsa illatú krém egyharmada
Harmadik réteg - lecsöpögtetett, papírtörlővel leitatott dinnyeszeletek
Negyedik réteg - rózsa illatú krém második harmada
Ötödik réteg - mandulás lap
Hatodik réteg - rózsa illatú krém maradéka
Erre halmozzuk a félbevágott szőlőszemeket, a félbevágott epret, vagy málnát. A gyümölcsöket óvatosan a krémbe nyomkodjuk, majd a pisztáciával megszórjuk. Ha tudunk készíteni, akkor a dekoratív, illatos süteményt érdemes tovább színesíteni tisztított és kisebb darabokra tépett szárított, piros rózsaszirmokkal.
Tálalásig legalább 1-2 óra hosszat ajánlatos hűtőben tenni.
Zselatinos máz nélküli változat
Zselatinos mázzal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése