Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Háromgyümölcsös sütemény - ausztrál módra




Egy hihetetlenül szép és többféle finom gyümölcsöt tartalmazó sütemény receptet kaptam. Elkészítése nem túl egyszerű, ám szerintem mégsem csak cukrászokra vár a mutatvány. Szerintem érdemes kipróbálni, nagyon mutatós, nagyon finom, akár ünnepi desszert lehet. Például  egy nyári születés-, vagy névnap ízes, látványos kísérője. A recept Ausztráliából származik, híres Sydney-i sütemény.

Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjenek először a


Hozzávalók

25 dkg vékonyra szelt, magozott görögdinnye,
4 evőkanál porcukor
10 db nagyszemű piros szőlő(mag nélkül)
50 dkg eper (vagy málna)
4 dkg mandulaforgács
1/2 dl rózsavíz,
1 evőkanál pisztácia forgács
néhány szárított rózsaszirom

Mandulás lap (töltelék)

15 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
5 tojásfehérje
13 dkg kristálycukor

Rózsa illatú krém (töltelék)

3 dl tejszínhab
30 dkg porcukor
1 cs. habfix
1 evőkanál rózsavíz

továbbá:
 ízlés szerint rózsaszínű zselatinból,
 kevés porcukorból, pár csepp rózsavízből és citromléből
készített zselatin a gyümölcsök tetejére
(elkészítése a zselatinos tasak leírása szerint)



Elkészítés

Először a mandulás lapot készítjük el. A sütőt 200 C- fokra melegítjük. Egy 30 x 40 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk és nem árt, ha vékonyan megvajazzuk.
A tojásfehérjéből, porcukorból kemény habot verünk a vége felé óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és az előkészített formába simítjuk, aranybarnára sütjük. Ez kábé 15 perc. Ezután kihűtjük és hosszában félbe vágjuk.
A vékonyra szeletelt dinnyét rácsra tesszük, rózsavízzel meglocsoljuk, 2 evőkanál cukorral meghintjük és 30 percig állni hagyjuk.
Elkészítjük a tejszínhabos rózsa-krémet. A porcukorral kemény habbá vert tejszínhez az zacskón olvasható előírás szerint hozzákeverjük a habfixet, majd az evőkanálnyi rózsavizet is hozzáverjük, hűtőben félretesszük. A szőlőszemeket, félbevágott epret (vagy málnát) kevés rózsavízzel meglocsoljuk és ezt is félretesszük.


Összeállítás

Legalsó réteg - mandulás lap
Második réteg - rózsa illatú krém egyharmada
Harmadik réteg - lecsöpögtetett, papírtörlővel leitatott dinnyeszeletek
Negyedik réteg - rózsa illatú krém második harmada
Ötödik réteg - mandulás lap
Hatodik réteg - rózsa illatú krém maradéka

Erre halmozzuk a félbevágott szőlőszemeket, a félbevágott epret, vagy málnát. A gyümölcsöket óvatosan a krémbe nyomkodjuk, majd a pisztáciával megszórjuk. Ha tudunk készíteni, akkor a dekoratív, illatos süteményt érdemes tovább színesíteni tisztított és kisebb darabokra tépett szárított, piros rózsaszirmokkal.

Tálalásig  legalább 1-2 óra hosszat ajánlatos hűtőben tenni. 


Zselatinos máz nélküli változat



Zselatinos mázzal






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)