Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Rudi-torta, hidegen - hőség idején

A túrórudit biztosan sokan kedvelik, ismerik. A hőskorban még egyfélét lehetett vásárolni, később már  létezett óriás, pöttyös, extra, ízesített..szóval beindult a rudi.



Most torta formában, házilag és ami a lényeg - így kánikula idején, amikor kábé 40 C-fokok rohangálnak az ablakunk alatt - sütés nélkül asztalunkra varázsolhatjuk a régi ízeket némi kiegészítő alapozással. Ami a régi: túró és csoki! A Dívány ajánlja:




A túró rudiért meg általában mindenki odáig van (bár szerintem lehetetlen ehetőt kapni, ezt a tesztünk is alátámasztja), így nagyon nem lehet melléfogni vele. A tetejére csoki helyett kerülhet friss bogyós gyümölcs is, akkor végképp nyári hangulatú lesz a tortánk.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformában készítve):

12 dkg oreo keksz (7 db) + 2-3 a díszítéshez
6 dkg vaj
25 dkg mascarpone
1 dl hideg tejszín
10-15 dkg porcukor (a fele simán kiváltható nyírfacukorral)
1 kezeletlen citrom héja
1 vaníliarúd
4 lap zselatin
2 evőkanál víz
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. A kekszet késes aprítóba tesszük, és morzsásra daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább keverjük az aprítóval.
  2. Egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen a masszát. Én az oldalára szoktam vágni ilyenkor egy sütőpapír csíkot, így biztosan könnyű lesz leválasztani a hűtés után a karikát. De ez a lépés el is hagyható, legfeljebb éles késsel körbe kell vágni a tortát tálalás előtt.
  3. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe, majd 2 evőkanál vízben, folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Ahogy elolvadt, már le is vesszük a lángról, nem kell felforralni. Félretesszük hűlni.
  4. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük egy evőkanál porcukorral. (Én egy alacsony, műanyag kancsóban szoktam felverni a zsíros, hideg tejszínt, így soha nem csapódik ki vagy esik össze.)
  5. A túrót, a krémsajtot, a citrom reszelt héját, a vanília kikapart magjait simára keverjük a cukorral (10-15 dkg ízlés szerint, érdemes közben kóstolni, a kisebb bűntudat miatt pedig készíthető nyírfacukorral is).
  6. A krémhez adjuk a zselatint, és jól beledolgozzuk.
  7. Végül a felvert tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk, és a kekszalapon elegyengetjük a túrókrémet. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  8. Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztjuk, simára keverjük.
  9. A tortáról óvatosan leválasztjuk a tortagyűrűt, a tetejére öntjük a csokikrémet, elegyengetjük rajta, és megszórjuk néhány összetört keksszel."


Megjegyzés: Oreo keksz híján bármilyen csokis keksszel működik.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)