(fotó:bestherbalhealth)
Egy nem mindennapi sütemény receptjét ajánlom. Bár nem bonyolult az elkészítése, mégis én a különlegesebb sütik kategóriájába sorolnám. Mindjárt kiderül, hogy miért. Amúgy tortaféle.
Hozzávalók:
20-22 cm-es kerek tortaforma (természetesen nem kötelező, akár négyzetesben is süthetjük)
2,5 dl-es pohárnyi mennyiségű magozott meggy
50 dkg liszt,
18 dkg porcukor,
0.7 dl étolaj,
4 tojásfehérje,
1,2 dl cseresznyepálinka, vagy cseresznyelikőr (ízlés szerint.
ha gyerekek is fogyasztják, helyette ennyivel több meggylé )
csipet só,
Máz és töltelék:
1.
Tejszínhabos változat (Fogyasztás egy óra hűtést követően)
30 dkg porcukor,
1 cs. vaníliás cukor,
0,50 l habtejszín,
1/2 pohárnyi félbevágott, magozott meggy,
2 habfix,
2. Tejszínfagylaltos változat(Azonnali fogyasztásra)
Tejszínízű fagylalt:
1 doboz, 80 dkg tejszínízű jégkrém, vagy kész fagyi,
1/2 pohárnyi félbevágott, magozott meggy,
Elkészítés:
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és vagy olajspray-vel befújjuk, vagy vékonyan vajjal bekenjük.
A magozott meggyet kézzel, vagy villával alaposan összetörjük. Az összetört meggyhez annyi vizet öntünk, hogy a teljes mennyiség 3 dl legyen.
Ezután a lisztet, olajat, sót, tojásfehérjét (nem felverve), porcukrot, meggyet lével együtt, alkoholos italt (ha nem fogyasztják gyerekek) keverőedénybe tesszük. Ha van keverőgépünk, azzal először rövid ideig legmagasabb fordulaton (kb 30 másodpercig), majd 2 percig közepes fokozaton alaposan összedolgozzuk.
A masszát a formába öntjük és az előmelegített sütőben tű- vagy fogpiszkáló próbáig sütjük. (ajánlatos a torta középső részén bökni).
Kb 30-35 perc alatt készül el. Ezután még 10-15 percig a formában hagyjuk, majd vékony pengéjű, éles késsel körben meglazítva a papír mellett óvatosan kiemeljük a tortát. Teljes kihűlés után félbevágjuk és a mázhoz cukorral, habfix-el felvert tejszínhab egyharmadához a félbevágott meggyszemeket óvatosan beleforgatjuk, betöltjük a tortába, végül a maradék tejszínhabbal az egész süteményt beborítjuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A fagylalt-töltelékes változatnál a félbevágott meggyszemeket a rövid ideig kenhetőre lágyított fagyi/jégkrém mennyiség harmadába forgatjuk, a félbevágott tortát ezzel töltjük, majd a maradék jégkrémmel a teljes tortát bekenjük.
Figyelem! Fagylalt töltelék esetén azonnal fogyasztandó!
A recept elején említettem, hogy ez a sütemény a különleges kategóriába sorolható. Ez a tortaköltemény a kétféle fogyasztási lehetőség miatt nem mindennapi.
(a fotón tejszínhabos változat szerepel)
Köszönet a szerzőnek: Amanda M/Food
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése