Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

MEGGYES TORTA - nyáron és bármikor

A nyár azért is kedves évszakom, mert ilyenkor fogyaszthatom a legtöbb gyümölcsöt. Bár nem túl nagy probléma télen sem, de a friss, zamatos, egészséges, a hőség miatti szomjazást is csökkentő nyári gyümölcsök nálam verhetetlenek.Dobogós nálam a meggy. Frissen, facsarva, süteményben...minden formában jöhet.



(fotó:bestherbalhealth)

Egy nem mindennapi sütemény receptjét ajánlom. Bár nem bonyolult az elkészítése, mégis én a különlegesebb sütik kategóriájába sorolnám. Mindjárt kiderül, hogy miért. Amúgy tortaféle.


Hozzávalók: 

20-22 cm-es kerek tortaforma (természetesen nem kötelező, akár négyzetesben is süthetjük)
2,5 dl-es pohárnyi mennyiségű magozott meggy
50 dkg liszt,
18 dkg porcukor,
0.7 dl étolaj,
4 tojásfehérje,
1,2 dl cseresznyepálinka, vagy cseresznyelikőr (ízlés szerint.
 ha gyerekek is fogyasztják, helyette ennyivel több meggylé )
csipet só,

Máz és töltelék:

1.
Tejszínhabos változat (Fogyasztás egy óra hűtést követően)

30 dkg porcukor,
1 cs. vaníliás cukor,
0,50 l habtejszín,
1/2 pohárnyi félbevágott, magozott meggy,
2 habfix,

2. Tejszínfagylaltos változat(Azonnali fogyasztásra)

Tejszínízű fagylalt:
1 doboz, 80 dkg tejszínízű jégkrém, vagy kész fagyi,
1/2 pohárnyi félbevágott, magozott meggy,



Elkészítés:

Először is a sütőt bekapcsoljuk és 180 C fokra állítjuk
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és vagy olajspray-vel befújjuk, vagy vékonyan vajjal bekenjük.
A magozott meggyet kézzel, vagy villával alaposan összetörjük. Az összetört meggyhez annyi vizet öntünk, hogy a teljes mennyiség 3 dl legyen.
Ezután a lisztet, olajat, sót, tojásfehérjét (nem felverve), porcukrot, meggyet lével együtt, alkoholos italt (ha nem fogyasztják gyerekek) keverőedénybe tesszük. Ha van keverőgépünk, azzal először rövid ideig legmagasabb fordulaton (kb 30 másodpercig), majd 2 percig közepes fokozaton alaposan összedolgozzuk.

A masszát a formába öntjük és az előmelegített sütőben tű- vagy fogpiszkáló próbáig sütjük.  (ajánlatos a torta középső részén bökni).
Kb 30-35 perc alatt készül el. Ezután még 10-15 percig a formában hagyjuk, majd vékony pengéjű, éles késsel körben meglazítva a papír mellett óvatosan kiemeljük a tortát. Teljes kihűlés után félbevágjuk és a mázhoz cukorral, habfix-el felvert tejszínhab egyharmadához a félbevágott meggyszemeket óvatosan beleforgatjuk, betöltjük a tortába, végül a maradék tejszínhabbal az egész süteményt beborítjuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A fagylalt-töltelékes változatnál a félbevágott meggyszemeket a rövid ideig kenhetőre lágyított fagyi/jégkrém mennyiség harmadába forgatjuk, a félbevágott tortát ezzel töltjük, majd a maradék jégkrémmel a teljes tortát bekenjük. 
Figyelem! Fagylalt töltelék esetén azonnal fogyasztandó!

A recept elején említettem, hogy ez a sütemény a különleges kategóriába sorolható. Ez a tortaköltemény a kétféle fogyasztási lehetőség miatt nem mindennapi.



(a fotón tejszínhabos változat szerepel)


A meggy élettani hatásairól itt.

Köszönet a szerzőnek: Amanda M/Food



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)