Hozzávalók:
A polentához*:
1 liter víz
1 teáskanál só
20 dkg kukoricaliszt
(jobb, ha fele kukoricadara)
2 evőkanál vaj
2 evőkanál parmezán sajt
ízlés szerint durvára őrölt színes bors
A hús:
2 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell
enyhén kiklopfolva
10 dkg liszt
3/4 teáskanál só
1/2 teáskanálőrölt bors
1 nagy tojás
2 evőkanál tej
2 marék zsemlemorzsa
15 dkg parmezán sajt
10 dkg kemény sajt
reszelve
1/4 teáskanál fokhagyma por
1 dl valamilyen olaj (repce, olíva stb)
20 dkg mozzarella sajt
1 csokor friss, apróra vágott bazsalikom
(vagy petrezselyem, ízlés szerint)
+ ízlés szerint valami kedvenc szósz
(paradicsomos, ketchup, olaszos a legjobb)
Elkészítés:
Először a polentát készítjük el. Egy nagy lábasban feltesszük a sós vizet főni. Ha víz forr, lassan beleszórjuk, vagy szitáljuk a kukoricalisztet, közben fakanállal kevergetjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Közben folyamatosan kevergetjük, le ne égjen. Ez kábé 30-40 perc. Érdemes türelmesnek lennünk, ha jót akarunk tálalni az asztalra.
Ezután a kész polentát egy tálcára kiborítjuk.
Az enyhén klopfolt, sózott csirkemellet fokhagymaporral beszórjuk, zsemlemorzsában forgatjuk és kevés olajon félig készre sütjük.
Előmelegítjük sütőnket (kb 220 C fok, nem légkeverős, villanytűzhely).
Egy tűzálló tálat kivajazunk, morzsával megszórjuk, ujjnyi vastagon polentát teszünk bele, erre vékonyan valamilyen olaszos szószt kenünk, reszelt, kemény sajttal hintjük, egy kevés zsemlemorzsával leszórjuk, , színes borsot, majd vékonyra szelt mozzarella karikákat helyezünk a félig sült csirkemell darabok alá. A tetejére ismét olaszos szósz, majd a maradék mozzarella, bőven reszelt parmezán és kevés őrölt bors kerül.
Betesszük a sütőbe és kb 35 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, ezért érdemes időnként ránézni a sülő ételre. Ha szükséges, vagy a hőfokot, vagy az időtartamot csökkentsük.
Az ételt durvára őrölt borssal és valamilyen apróra vágott zöldfűszerrel koronázzuk. Lehet bazsalikom, esetleg oregáno, vagy petrezselyem.
Jó étvágyat :)
*A polenta készítéséről itt lehet további hasznos tudnivalókat olvasni.
A receptet és fotót Justine-nak köszönhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése