Hozzávalók
tészta
120 gramm kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
125 gramm vaj
1 csapott teáskanál sütőpor
csipet só
14 dkg finomliszt
220 gramm étcsokoládé
0.30 dl kész cappuccino (ízlés szerinti minőség)
4 db egész tojás
csokitöltelék
1,6 dl forró víz
220 gramm étcsokoládé
15 gramm cappuccino por
túrótöltelék
500 gramm mascarpone sajt
250 gramm túró
75 gramm porcukor
máz a tetejére
230 gramm 33 %-os tejszín
230 gramm étcsokoládé
Elkészítés
Először egy forró vízzel teli edénybe állított fém-, vagy üvegtálban a csokoládét olvasszuk a vajjal össze. Kihűtjük. A 4 tojás sárgáját a fele mennyiségű cukorral és a vaníliás cukorral keverjük fényesre, majd a tojásfehérjét a többi cukorral verjük kemény habbá. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd a többi tészta alapanyaggal együtt lazán forgassuk össze. Legvégén az olvasztott csokoládét.
Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott, lisztezett 26 cm átmérőjű kapcsos formában, 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 35 percig. Ha kihűlt, a kapcsos formát levesszük és a tésztát két lapba vágjuk. Előbb a csoki tölteléket simítjuk a két lap közé, majd a túrókrémet, végül a vastag csokis mázzal borítjuk.
Töltelékek készítése:
- csokis, cappuccinós
A forró vízben feloldjuk a cappuccino port és az étcsokit, kicsit főzzük, de nem sokáig.
Teljesen kihűtve kenjük a két tésztalap közé, majd hűtőbe tesszük a másik krém elkészültéig.
- túrós krém
A mascarponét, a túrót és a porcukrot jó habosra kikeverjük, a hűtőből kivesszük a tortát és a tetejére, oldalára simítjuk, legalább egy órára visszatesszük a hűtőbe.
- csokis máz
A tejszínt egy fém edényben, forró vízfürdőbe állítjuk és hozzáolvasszuk az étcsokoládét.
Amikor teljesen felolvadt, a csokis tejszínt langyosra hűtjük és habverővel alaposan keverjük össze (nem kell habot verni belőle), majd ezzel a mázzal fedjük a tortát. Ünnepi alkalmakra díszíthetjük egy kevés csokikrémmel, vagy bármilyen, akár készen vásárolható tortadísszel.
Visszatesszük a hűtőbe és néhány órás hűtés után tálalhatjuk.
forrás: hoh&dobav
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése