Evvel a kajával szerintem már találkoztam valamelyik fast food étteremben: Most hogy a neten megleltem receptjét, örömmel osztom meg. Otthon is elkészíthetjük. Huszonöt perc és ez most nem túlzás. Előkészítéssel, sütéssel együtt. De ha félórára van szükségünk a finom, meleg, sajtos fogáshoz, akkor sem panaszkodhatunk, hogy túl sok időt kéne eltöltenünk a tűzhely mellett. Néha - sokszor - bizony számít.
Gnocchi sajtkrémben
Hozzávalók:
1/2 kg zacskós (kész) gnocchi ( a fotón látható gnocchi saját, házi gyártás
de a mirelite kész gnocchi is tökéletes)
de a mirelite kész gnocchi is tökéletes)
2-3 dkg kockázott kolozsvári, vagy angol szalonna,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
2,5 dl teljes tej
15 dkg reszelt, fehér cheddar (keményebb) sajt,
15 dkg gruyère (vagy egyéb, jól olvadó sajtféleség),
7 dkg reszelt parmezán sajt, (2 evőkanállal tegyünk félre a tetejére)
5 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
2 teáskanál olívaolaj
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Forró, sós vízben főzzük nem túl lágyra a gnocchit, öblítsük, kevés olívával öntözzük, majd tegyük félre.
A kockára vágott sonkát(szalonnát) pirítsuk aranybarnára, a visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat és habverővel kavargatva a lisztet.Amikor zsemleszínű, lassan öntsük hozzá a tejet. Amikor kellően besűrűsödött, adjunk hozzá fokhagymát és a sajtokat( 2 evőkanálnyi parmezán kivételével). Alaposan kevergetve olvasszunk össze a krémmel, majd adjuk hozzá a pirított szalonna(vagy sonka) darabkákat és a leszűrt gnocchit. Alaposan keverjük össze és kisebb hőálló tálkákba adagoljuk szét, amiket először vékonyan kivajaztunk (vagy olívaolajjal kikentünk) és megszórtunk apróra vágott petrezselyemmel és zsemlemorzsával. Kevés zsemlemorzsa, néhány kanál olíva és a maradék parmezán a tetejére és mehet az előfűtött sütőbe 15 percre. Aranybarnára pirulva a legjobb, de ízlés szerint tálaljuk.
Egy pohár hozzáillő
finom Chardonnay, vagy Sauvignon Blanc borral koronázhatjuk meg az élményt.
fotó: saját termés
(a linket megnyitva, videón láthatjuk a fázisokat)
forrás:testmade
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése