Most egy tökleves receptjét osztom és melegen ajánlom mindenkinek. Amitől kicsit más, mint a többi, az az alapanyag, az úgynevezett Hokkaido tök (Hokkaido a legészakibb, legnagyobb japán sziget).
A fajtáról annyit érdemes tudni, hogy ez a hagyma formájú sütőtökféle (mily meglepő) Japánból jött hozzánk (is). Termésének akár a héja is fogyasztható (fiatal példány esetén!), édeskés, enyhén mogyoró ízű, magas antioxidáns és vitamintartalmú húsa egyes leírások szerint rákellenes hatású.
Hozzávalók
2-4 személyre
1 evőkanál vaj,
1 db közepes vöröshagyma felaprítva
1-2 gerezd fokhagyma szeletelve
3 dl húsleves (vagy leveskocka)
3 dl főzőtejszín
2-3 szál friss kapor( avagy szárított)
só,bors, Delikát ízlés szerint (vigyázni, a húsleves eleve sós)
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika (elmaradhat)
Tálaláshoz
2 evőkanál tökmagolaj2 evőkanál pirított tökmag (héj nélkül...én nem pirítottam, így is finom)
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma(snidling) (vagy kevés, finomra vágott petrezselyem)
ízlés szerint pirított toast, bagettkenyér
Elkészítés
A Hokkaido tököt kettévágjuk, belsejét kanállal kiszedjük, amit kiszedtünk (a magos részt, nem a húsát!) feltesszük a húslevessel 20 percig főni.
A vörös- és fokhagymát apróra vágjuk egy kanál vajon üvegesre pároljuk.
Meghámozzuk a tököt, ha gyenge, fiatal, akkor nem szükséges(van aki mindig hámozza), majd kockára vágjuk. Rátesszük a felkockázott (esetleg legyalult) tököt. Ráöntjük a leszűrt húslevest.
Beletesszük a fűszereket, sót, borsot. 20 percet főzzük. Félrehúzzuk,kicsit hűlni hagyjuk.(kb. negyed órát). Kiszedjük a megfőtt kaporszálakat. ( benn is maradhat) Botmixerrel jó simára mixeljük.
Ezután öntjük bele a tejszínt, majd még egyszer összemixeljük. Attól függően, mennyire hígan vagy sűrűbben kedveljük, öntünk még hozzá vizet (esetleg húslevest).
Tanácsok:
Tálalás:
Mélytányérba, csészébe adagoljuk.
Ki-ki megszórja pirított tökmaggal,finomra vágott friss,zsenge zöld kaporral, metélő hagymával, meglocsolja tökmagolajjal.
Akár tejföllel is tálalható, de enélkül is finom.
Illik hozzá a toast, így főétkezés is lehet.(én most egy mozzarellás toast kenyeret választottam hozzá).
Jó étvágyat!
egy szép japánkertrészlet
A recept Kovács Erikától származik a Tutireceptek nyománfotó:saját (mozzarellás kenyérrel)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése