Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Hokkaido-tök leves

Tökszezonban, télvíz idején, sülve-főve, rántva, rizottónak....mindenféle módon fogyasztjuk.... ha valamit kihagytam, bocsánat. Szóval minden szinten kipróbált téli vitaminforrásunk a sütőtök.

Most egy tökleves receptjét osztom és melegen ajánlom mindenkinek. Amitől kicsit más, mint a többi, az az alapanyag, az úgynevezett Hokkaido tök (Hokkaido a legészakibb, legnagyobb japán sziget).
A fajtáról annyit érdemes tudni, hogy ez a hagyma formájú sütőtökféle (mily meglepő) Japánból jött hozzánk (is). Termésének akár a héja is fogyasztható (fiatal példány esetén!), édeskés, enyhén mogyoró ízű,  magas antioxidáns és vitamintartalmú húsa  egyes leírások szerint rákellenes hatású.




Hozzávalók
2-4 személyre


1 db Hokkaido tök ( persze lehet más tökfajta)
1 evőkanál vaj,
1 db közepes vöröshagyma felaprítva
1-2 gerezd fokhagyma szeletelve
3 dl húsleves (vagy leveskocka)
3 dl  főzőtejszín
2-3 szál friss kapor( avagy szárított)
só,bors, Delikát ízlés szerint (vigyázni, a húsleves eleve sós)
1/2  kávéskanál őrölt pirospaprika (elmaradhat)

Tálaláshoz
2 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál pirított tökmag (héj nélkül...én nem pirítottam, így is finom)
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma(snidling) (vagy kevés, finomra vágott petrezselyem)
ízlés szerint pirított toast,  bagettkenyér


Elkészítés


A Hokkaido tököt kettévágjuk, belsejét kanállal kiszedjük, amit kiszedtünk (a magos részt, nem a húsát!) feltesszük a húslevessel 20 percig főni.
A vörös- és fokhagymát apróra vágjuk egy kanál vajon üvegesre pároljuk.
Meghámozzuk a tököt, ha gyenge, fiatal, akkor nem szükséges(van aki mindig hámozza), majd kockára vágjuk. Rátesszük a felkockázott (esetleg legyalult) tököt. Ráöntjük a leszűrt húslevest.
Beletesszük a fűszereket, sót, borsot. 20 percet főzzük. Félrehúzzuk,kicsit hűlni hagyjuk.(kb. negyed órát). Kiszedjük a megfőtt kaporszálakat. ( benn is maradhat) Botmixerrel jó simára mixeljük.
Ezután öntjük bele a tejszínt, majd még egyszer összemixeljük. Attól függően, mennyire hígan vagy sűrűbben kedveljük, öntünk még hozzá vizet (esetleg húslevest).

Tanácsok:

Tálalás:
Mélytányérba, csészébe adagoljuk.
Ki-ki megszórja pirított tökmaggal,finomra vágott friss,zsenge zöld kaporral, metélő hagymával, meglocsolja tökmagolajjal.
Akár tejföllel is tálalható, de enélkül is finom.
Illik hozzá a toast, így főétkezés is lehet.(én most egy mozzarellás toast kenyeret választottam hozzá).




Jó étvágyat! 




egy szép japánkertrészlet   

A recept Kovács Erikától származik a Tutireceptek nyomán
fotó:saját (mozzarellás kenyérrel)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)