Hogy a gesztenye alapból az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, azt régóta tudjuk. Nem csupán édességként, de sültek mellé, vagy levesnek is kiváló a magas vitamin- és rosttartalmú gesztenye. Ha valaki nem tudná, egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, viszont magas szénhidráttartalmánál fogva akár a burgonya- és gabonaféléket képes pótolni. B1, B2,B6 és C vitamintartalma szintén jelentős, ám nem csak ezért kedveljük. Hanem és elsősorban mint csemege, őszi-téli finomság tejszínhabbal, meggybefőttel, rummal ízesítve, vagy mint fentebb írtam, akár sós ételek mellé köretnek. Számtalan gesztenyével töltött, készített sütemény és tortareceptet ismerünk, álljon most itt egy sütés nélküli változat, amely narancsillatával, könnyű elkészíthetőségével szerintem a karácsonyi süteményestál egyik dísze lehet.
Narancsos gesztenyetorta - narancszselével
"Hozzávalók:
(12 szelethez)
25 dkg darált háztartási keksz
20 dkg vaj
25 dkg édesített gesztenyepüré
kevés tej
A krémhez:
2 dl édesített növényi tejszín
( lehet 33 %-os 'igazi' tejszínből készíteni)
25 dkg ricotta túró
4 evőkanál porcukor
1 narancs
1,5 dl friss narancslé
fél evőkanál zselatinpor
A tetejére:
2 narancs
2 dl friss narancslé
2 evőkanál porcukor
1 púpos evőkanál zselatinpor
édesített tejszínhab,a díszítéshez
A darált kekszhez hozzáadjuk a puha vajat,a reszelt gesztenyepürét és kevés hideg tejet,hogy könnyen gyúrható keksztésztát kapjunk.Kibélelünk vele egy 22 centi átmérőjű,kerek kapcsos tortaformát,hogy 5-6 centis pereme is legyen.Hűtőben megdermesztjük.
A krémhez a növényi tejszínt (vagy a valódi, 33%-os tejszínt) kemény habbá verjük,a ricottát a porcukorral, a narancs héjával,kicsavart levével simára keverjük, és a habbal összeforgatjuk.Végül belekeverjük a forró narancslében feloldott zselatint,langyosra hűtve a tortaformába öntjük,elsimítjuk, és a hűtőben dideregtetjük.
A tetejét a késsel meghámozott,vékony szeletekre vágott naranccsal kirakjuk, és ráöntjük a forró,cukros narancslében feloldott zselatint langyosra hűtve.Hidegre tesszük.
Tálaláskor óvatosan kiszedjük a formából,csillagcsöves habzsákba szedett tejszínhabbal díszítjük,és forró vízbe mártott,éles késsel cikkekre vágjuk.De díszíthetjük még hámozott gesztenyeszemekkel is és tehetünk mellé a tányérra vaníliarudat is dekorációnak. Hidegen kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!"
25 dkg ricotta túró
4 evőkanál porcukor
1 narancs
1,5 dl friss narancslé
fél evőkanál zselatinpor
A tetejére:
2 narancs
2 dl friss narancslé
2 evőkanál porcukor
1 púpos evőkanál zselatinpor
édesített tejszínhab,a díszítéshez
Elkészítés:
A darált kekszhez hozzáadjuk a puha vajat,a reszelt gesztenyepürét és kevés hideg tejet,hogy könnyen gyúrható keksztésztát kapjunk.Kibélelünk vele egy 22 centi átmérőjű,kerek kapcsos tortaformát,hogy 5-6 centis pereme is legyen.Hűtőben megdermesztjük.
A krémhez a növényi tejszínt (vagy a valódi, 33%-os tejszínt) kemény habbá verjük,a ricottát a porcukorral, a narancs héjával,kicsavart levével simára keverjük, és a habbal összeforgatjuk.Végül belekeverjük a forró narancslében feloldott zselatint,langyosra hűtve a tortaformába öntjük,elsimítjuk, és a hűtőben dideregtetjük.
A tetejét a késsel meghámozott,vékony szeletekre vágott naranccsal kirakjuk, és ráöntjük a forró,cukros narancslében feloldott zselatint langyosra hűtve.Hidegre tesszük.
Tálaláskor óvatosan kiszedjük a formából,csillagcsöves habzsákba szedett tejszínhabbal díszítjük,és forró vízbe mártott,éles késsel cikkekre vágjuk.De díszíthetjük még hámozott gesztenyeszemekkel is és tehetünk mellé a tányérra vaníliarudat is dekorációnak. Hidegen kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!"
Recept : Szilvialuna
via: viharasarkihírek
Bevezető: saját írás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése