Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Gesztenyés torta - narancszselé mázzal, sütés nélkül

Kell ennél csábítóbb süteményrecept? Narancs és gesztenye. Ünnepi hangulatokat, illatokat idéző gyümölcsök, ilyenkor télvíz idején Karácsony táján. A bónusz: sütés nélkül. A hagyományos kalácsok, bejglik mellé megfontolandó ötletnek tűnhet beiktatni a narancszselés, egyszerű, mégis illatos finomságot.
Hogy a gesztenye alapból az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, azt régóta tudjuk. Nem csupán édességként, de sültek mellé, vagy levesnek is kiváló a magas vitamin- és rosttartalmú gesztenye. Ha valaki nem tudná, egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, viszont magas szénhidráttartalmánál fogva akár a burgonya- és gabonaféléket képes pótolni. B1, B2,B6 és C vitamintartalma szintén jelentős, ám nem csak ezért kedveljük. Hanem és elsősorban mint csemege, őszi-téli finomság tejszínhabbal, meggybefőttel, rummal ízesítve, vagy mint fentebb írtam, akár sós ételek mellé köretnek. Számtalan gesztenyével töltött, készített sütemény és tortareceptet ismerünk, álljon most itt egy sütés nélküli változat, amely narancsillatával, könnyű elkészíthetőségével szerintem a karácsonyi süteményestál egyik dísze lehet.




Narancsos gesztenyetorta - narancszselével


"Hozzávalók:
(12 szelethez)


25 dkg darált háztartási keksz
20 dkg vaj
25 dkg édesített gesztenyepüré
kevés tej


A krémhez:


2 dl édesített növényi tejszín 
( lehet 33 %-os 'igazi' tejszínből készíteni)
25 dkg ricotta túró
4 evőkanál porcukor
1 narancs
1,5 dl friss narancslé
fél evőkanál zselatinpor


A tetejére:

2 narancs
2 dl friss narancslé
2 evőkanál porcukor
1 púpos evőkanál zselatinpor
édesített tejszínhab,a díszítéshez



Elkészítés:

A darált kekszhez hozzáadjuk a puha vajat,a reszelt gesztenyepürét és kevés hideg tejet,hogy könnyen gyúrható keksztésztát kapjunk.Kibélelünk vele egy 22 centi átmérőjű,kerek kapcsos tortaformát,hogy 5-6 centis pereme is legyen.Hűtőben megdermesztjük.

A krémhez a növényi tejszínt (vagy a valódi, 33%-os tejszínt) kemény habbá verjük,a ricottát a porcukorral, a narancs héjával,kicsavart levével simára keverjük, és a habbal összeforgatjuk.Végül belekeverjük a forró narancslében feloldott zselatint,langyosra hűtve a tortaformába öntjük,elsimítjuk, és a hűtőben dideregtetjük.

A tetejét a késsel meghámozott,vékony szeletekre vágott naranccsal kirakjuk, és ráöntjük a forró,cukros narancslében feloldott zselatint langyosra hűtve.Hidegre tesszük.

Tálaláskor óvatosan kiszedjük a formából,csillagcsöves habzsákba szedett tejszínhabbal díszítjük,és forró vízbe mártott,éles késsel cikkekre vágjuk.De díszíthetjük még hámozott gesztenyeszemekkel is és tehetünk mellé a tányérra vaníliarudat is dekorációnak. Hidegen kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!"




Recept : Szilvialuna
Bevezető: saját írás

Hasznos és érdekes tudnivalók a szelídgesztenyéről itt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)