1. szétfő
2. lágy és ezért nehezen formálható
3. kemény lesz, mert "biztos, ami biztos" alapon, még egy, na jó egy-két kanál búzadarát zúdítok a túrós masszába.
Szóval sóhaj. Nem mindig sikerül ugyanis. Illetve, nem tudtam, hogy létezik olyan túrógombóc gyártó technológia, ami elronthatatlan. Pedig de. Meg is osztom, hátha másnak ugyanúgy örömet szerez ez a módi, mint nekem, amikor felfedeztem. A leglényegesebb különbség az eddig és a most megismert között, hogy a hagyományos túrógombócot bizonyos állás idő után forró vízben főzzük. A most következő pedig sütőben készül.
Lássunk hozzá!
Édes tejfölben sült túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 szikkadt zsemle
tej
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (aki szereti)
A szószhoz:
2 kis pohár tejföl
1 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
valamint:
vaj
a másfél zsemle ledarált morzsája
cukor
Elkészítés:
Az egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív, a másik felét morzsára daráljuk (zsemlemorzsát is használhatunk).
Az áztatott zsömlét kicsavarjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, végül 1 tojást és a morzsát is hozzáadjuk.
Egy jénait vajjal jól kikenünk. A túrós masszából nagy gombócokat készítünk, amit leöntünk a szószhoz való hozzávalók keverékével.
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 25-30 perc elég neki, addíg kell sütni, amíg a tejföl megpirul rajta.
Közben egy serpenyőbe vajat, zsemlemorzsát és kevés cukrot teszünk, és kevergetve megpirítjuk. A cukor közben egy kissé karamellizálódik, és a morzsa finom, édes és ropogós lesz.
Ezt szórjuk a tetejére.
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése