Egy válogatásból megtudhatjuk, melyek azok a fogások, amelyek szerencsét és melyek azok, amelyek balszerencsét hoznak a ház népére.
Halat, csirkét még véletlenül sem, viszont malacot, lencsét, rétest nem árt fogyasztanunk. Három szerencsét és három balszerencsét hozó étekről itt olvashatunk
Egy malacból készült szilveszteri étek receptje:
1 malac (mintegy 3 kg-os), 15 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csemege kukoricaszem, 10 dkg karfiol, 5 dkg hagyma, fél kg fejes káposzta, 10 dkg gyökér, 10 dkg répa, 10 dkg gomba, 3 g őrölt bors, 1 g majoranna, 5 tojás, 10 dkg só.
A malacot előkészítjük a sütéshez, eltávolítjuk a bordacsontokat és belül megsózzuk. Kisütjük a kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadni a finomra vágott hagymát, a zöldségeket és a belsőségeket, majd együtt megpárolni. Fűszerezzük, hozzáadjuk a nyers tojásokat és a beletöltjük a hasüregbe. Bevarrni, megöntözni sörrel és ropogósra sütni. (Ermifon)
Egy finom rétes receptje
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tojás
13 dkg olvasztott Rama
10 dkg liszt
késhegynyi só
Elkészítés:
25 dkg liszt, 3 dkg Ramát, 1 tojás, késhegynyi só, ezekből sós vízzel rétestésztát gyúrunk. 10 dkg Ramát felolvasztunk, 10 dkg liszttel elkeverjük és a vékonyra kinyújtott tésztára kenjük. Felsodorjuk, 4 egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk és megtöltjük. Előmelegített sütőben, egyenletes tűznél sütjük. (Sütigyár)
Ne felejtkezzünk meg az év végi heje-huja másnapjáról sem. Gyomornak, léleknek kedves fogás egy tányér, finom, forró korhelyleves.
Hozzávalók (4-5 személyre):
40 dkg savanyúkáposzta
20 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1-2 babérlevél
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
só
(citromlé)
Elkészítés:
A (megkóstolt/előkészített) savanyú káposztára önts bő 2 liter hideg vizet, tedd bele a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, s főzd puhára. A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készíts zsemleszínű rántást. A levesből vedd ki a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt, s a levet sűrítsd be a rántással. Jól forrald össze, ha kell, még ízesítsd sóval, esetleg citromlével. Tedd bele vissza a kicsontozott és felkockázott oldalast, valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínálj hozzá. (Ermifon)
Jó étvágyat, Boldog Új Évet :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése