Hát ilyenkorra találták ki, időzítették eleink a komolyabb, fajsúlyosabb étkek sorát az asztalra.
Fel tudnánk sorolni néhányat, ugye? Egy általam eddig nem ismert fogással szeretném bővíteni a repertoárt, bár biztosan vannak olyanok, akik számára nem idegen a
Babos, csülkös pörkölt cserépedényben
Hozzávalók:
személyek számától függően
szárazbab, néhány sertésköröm, egy párolt füstölt csülök kockára vágva, vöröshagyma, sertészsír, pirospaprika, köménymag, bors, só, kevés paradicsom sűrítmény (vagy egy-két kanál konzerv lecsó)
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk.
A főzés napján először a pörkölt alapot készítjük el. A szokásos módon vöröshagymát vágunk kockára, kevés sertészsírra dobjuk és átlátszóra pároljuk. Pirospaprikát szórunk hozzá, majd kevés vízzel felöntjük és jöhet a fűszerezés: só, bors, lecsó, vagy paradicsom sűrítmény, köménymag. Jól kiforraljuk (ez kb 15 perc) Ezután a félbevágott, darabolt körmöket és a kockára vágott párolt, füstölt csülköt is hozzátesszük. A beáztatott babot kevés vízben felforraljuk, majd a húsra szedjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fél óráig együtt főzzük. Közben befűtünk a sütőbe és előkészítjük a cseréptálat. Ha szükséges, vízben megáztatjuk (a rőmer topf ilyen), ha mázas, akkor az áztatás elmarad. A babos pörköltet a cserépedénybe töltjük, fedjük és a sütőben 2,5-3 órán át lassan, kb 180 C-fokon (nem légkeverős gáztűzhely) sütögetjük. Közben egyszer-egyszer ránézünk, kevés vízzel pótoljuk, amit elfőtt. Nem szabad túl hígnak lennie.
A receptközlő szerint friss káposztasalátával az igazi, de akár kovászos, vagy ecetes uborkával is finom. Köretnek talán a legjobb egy karéj puha, friss kenyér, vagy sós vízben főtt burgonya.
Szöveg: Hedera
Alaprecept és fotó:
Kósa Erzsébet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése