Egy biztos. Ha az egészségünkre vigyázunk még nem leszünk besavanyodott, örömtelen emberek, csak ne vigyük túlzásba.
Eme bevezető után jöjjön egy jótékony hatásai okán régtől fogva ismert zöldségféle, a cékla. Egészségvédő hatásait már a bevezetőben emlegetett rómaiak is felismerték.
"A céklalé csodákra képes! Már a római férfiak afrodiziákumként fogyasztották és valóban: a cékla elég nagy mennyiségű bórt tartalmaz, ami közvetlenül hat az emberi nemi hormonokra. "
Hát igen. Az egyik fontos ismérv.
De folytassuk a fasírt, rántott, sült hús köreteként jól ismert, kedvelt cékla dicsőítését:
"Viszonylag magas cukortartalmú gumóról van szó, bár ez az ízén nem is annyira érződik.
Az amerikai Szív Szövetség folyóiratban jelent meg, hogy a céklalé bizony érzékelhetően csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében! Ez a természetes “gyógyszer” nem egy gyógyszergyári termék sok mellékhatással, a legjelentősebb – és látványosabb – mellékhatás az narancssárga vizelet.
A kutatók azt találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik ittak napi 2,5 dl céklalét, azoknál a vérnyomás átlagosan 10 Hgmm-el csökkent.A tudósok szerint ezt a hatást a céklalében található nitrát tartalom adja, ami a szervezetünkben nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakul, ami azután tágítja az ereket
A cékla kb. 0,2 g élelmi nitrátot tartalmazott, ami kb. akkora mennyiség, mint ami egy nagyobb tál spenótban vagy 2 sárgarépában is megtalálható. A kutatók meg voltak lepődve, hogy mennyire kis mennyiségű nitrát, milyen nagy hatást fejtett ki. Mint kiderült, a nitrogén oxid tágítja az ereket és gyorsítja a véráramlást.
A kísérletben részvevő 15 embernek 140 és 159 Hgmm között volt a szisztolés vérnyomása, nem volt más eü. problémájuk és nem szedtek vérnyomás gyógyszereket. A kísérleti alanyok 2,5 dl céklalét vagy azonos nitrát tartalmú vizet ittak, majd a vérnyomásukat megfigyelték a következő 24 órában." (Angol Szív Szövetség kutatása nyomán)
Az amerikai Szív Szövetség folyóiratban jelent meg, hogy a céklalé bizony érzékelhetően csökkenti a vérnyomást magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében! Ez a természetes “gyógyszer” nem egy gyógyszergyári termék sok mellékhatással, a legjelentősebb – és látványosabb – mellékhatás az narancssárga vizelet.
A kutatók azt találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik ittak napi 2,5 dl céklalét, azoknál a vérnyomás átlagosan 10 Hgmm-el csökkent.A tudósok szerint ezt a hatást a céklalében található nitrát tartalom adja, ami a szervezetünkben nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakul, ami azután tágítja az ereket
A cékla kb. 0,2 g élelmi nitrátot tartalmazott, ami kb. akkora mennyiség, mint ami egy nagyobb tál spenótban vagy 2 sárgarépában is megtalálható. A kutatók meg voltak lepődve, hogy mennyire kis mennyiségű nitrát, milyen nagy hatást fejtett ki. Mint kiderült, a nitrogén oxid tágítja az ereket és gyorsítja a véráramlást.
A kísérletben részvevő 15 embernek 140 és 159 Hgmm között volt a szisztolés vérnyomása, nem volt más eü. problémájuk és nem szedtek vérnyomás gyógyszereket. A kísérleti alanyok 2,5 dl céklalét vagy azonos nitrát tartalmú vizet ittak, majd a vérnyomásukat megfigyelték a következő 24 órában." (Angol Szív Szövetség kutatása nyomán)
...és igyunk céklalevet, lehetőleg nyersen!
Merthogy vérnyomásunkra, vesénkre, májunkra és egyáltalán a teljes immunrendszerünkre igencsak jó hatással van! Olvassuk csak tovább:
"A céklalé további jótékony hatásai
A céklagumók intenzív színét a betain adja, amely tumorellenes hatású. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén is.
Kiváló influenza és meghűlés elleni szer
Vérszegénység esetén jótékony
Vakbél irritáció esetén segíthet a cékla
Májbetegségek esetén a céklalé segít regenerálni a májat
Általános méregtelenítéshez is kiváló a céklalé
A hagyományos indiai gyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.
A cékla földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot és persze a nitrátokat is.
A lékúrára alkalmas cékla viszont kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény. A céklában található sok cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják. A gyógyhatását teljesen azonban csak nyersen fogyasztva fejti ki.
Rákmegelőző hatással bír, emellett serkenti a vérképződést vérszegénység esetén és az immunrendszer működését. A céklában lévő betain segít a savhiány ellen, fokozza a zsír lebomlását a májban, cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése