Valery

... Jobbnál jobb hozott és saját receptek gyűjteménye...

Fasírt - Teknőc Ernőként a partin

....avagy itt a Farsang, áll a bál!

Tél végén a kemény hidegek még inkább kimerítik a szervezetet, hiszen ilyenkorra már elfárad a test, a lélek a szürkeség és a hideg miatt. A táplálkozással, zöldséggel, gyümölccsel, vitaminnal persze sokat javíthatunk ezen, ám eleink nem véletlenül időzítettek ez időre báli szezont, mulatságokat. Vidámsággal, sőt fergeteges bulikkal, jelmezálokkal igyekeztek ellensúlyozni a tél végi depresszió káros hatásait, úgy, ahogy tudták. Ez volt az alapja.
A többi már kultúrtörténet és vallástörténet.

A mai korban, miközben elvileg több lehetőségünk volna mindezen igények kielégítésére, a valóságban jóval kevesebben élnek a feszültség oldás, a rossz hangulat hagyományos módszereivel. Kevesebben báloznak, farsangolnak és ennek több oka van, amit itt és most nem fejtegetnék.

Inkább arról, hogy amíg kevesebb felnőtt áldoz a farsangolás oltárán, addig a gyerekek farsangi zsúrjának szokása szerencsére élő hagyomány.

Ilyenkor igyekszünk mindent elkövetni, hogy a parti minél emlékezetesebb legyen, a gyerekek jól érezzék magukat. Ennek érdekében előkerül konfetti, trombita, többféle játék, no és finomabbnál finomabb falatok kerülnek az asztalra. Sütemény, szendvics, italok.

Kedves, játékos jelmezekbe bújnak a kicsik és szerintem örömmel látják majd az alábbi - szerintem mutatós  - jelmezes fogást az asztalon. Éppen ilyesmi után kutakodtam, amikor megtaláltam.
Merthogy a fasírt a gyerekzsúr kedvéért Teknőc Ernőnek öltözött! Bár a mai gyerekek közül nem biztos, hogy mindenki ismeri, a szülők minden bizonnyal emlékeznek a tévéből Dr. Bubó Bubó egyik kedves páciensére.

Kevés munkával igazán bájos és nem utolsósorban finom fogással örvendeztethetjük meg a bulizó gyerkőcöket. A szendvicsek mellett igazán jól fog mutatni. Garantálom!




Hozzávalók: 
személyek számától függően virsli, darált sertéshús, sajt, fűszerek és néhány salátalevél a díszítéshez.

Készítése:

Először a darált húst ízesítjük a nekünk tetsző, vagy megszokott módon. Mehet bele reszelt vöröshagyma, fokhagyma, só, bors ( a pirospaprikával óvatosan bánjunk, a színe miatt), esetleg kevés tejben áztatott zsemle, vagy egy-két kanál zsemlemorzsa, egész tojás. Az összeállított darált húst félretesszük, a virsliről lehúzzuk a bőrt és ahány teknőst tervezünk, annyi virslit vágunk ketté. Ezek alkotják a lábakat. Először hosszában, majd keresztben is elvágjuk, majd a fasírt húsból maréknyi mennyiséget formázunk gombóccá. A fél virsli lábakat a képen látható módon elhelyezzük, a fej részhez pedig csak néhány centiméterre bevágott, egész virsli darabot illesztünk. A sütés alakítja majd ki a tátott szájat. Szemeknek két-két pötty szójaszósz, vagy paradicsom sűrítmény. Az egész borsot gyerekek esetében én elhagynám. Pici darab virsli a farkinca, néhány csíkokra vágott, vékony sajt a tetejére és ennyi. A 200 C-ra fűtött sütőben, zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kb 30-35 perc alatt sütjük készre.






Jó mulatást :)



Szöveg: Hedera

Fotó és Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÖSSZES CIMKE

Alexander Brody (1) alkoholos (6) alma (14) almaecet (1) amerikai (5) anno (18) Anyák Napja (2) ausztrál (1) avokádó (6) ázsiai-konyha (2) bab (3) bacon (1) Bálint gazda (1) bárány (1) baromfi (4) baumkuchen (1) bébikukorica (1) befőzés (4) Benda Borbála történész (1) birs (1) bolgár (1) bor (3) böjt (2) brownie (1) burgonya (20) Bűvös Szakács blog (1) Cannelloni (1) cékla (5) Charlotte-torta (1) ChefClub (2) cikória (2) Citromhab.hu (1) citromos (7) coocta (2) cukkini (6) cukkinis tészta (1) cukkinis-csirkés egytál (2) Cultura (1) Csallóköz (1) császármorzsa (1) csecsemő (1) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csípős (2) csirke (23) csokoládés (12) Dale Pinnock (1) daragaluska (1) desszert (22) diéta (14) dió (4) diós (10) Dívány (1) Dr.Oetker (1) Dragomán György (1) dzsem (1) ebéd (25) ecet (1) édes (84) édeskömény (2) egészség (17) egészséges (4) Egészségkalauz (3) Egészségtár (2) egyszerű (113) egytál (48) Elektrolux-promóció (1) életmód (1) előétel (1) eper (4) erdei (1) Erdély (6) Eztfaldfel (1) F.Nagy Angéla (1) fagylalt (2) Fancy (1) fánk (6) Farsang (6) fastfood (2) fekete kömény (1) forralt bor (1) fotók (1) Főzőkanál-novellák (21) francia (1) francia konyha (5) füstölt hús (2) fűszerek (22) galette (1) gasztro-art (2) Gasztrogabo (1) gasztrokult (6) gasztronómiai könyv (5) gesztenye (1) gomba (9) görög (2) görögdinnye (3) gratin (1) grill (9) gyerek (1) Gyógynövény (7) gyors (55) gyümölcsös (41) hagyma (2) hagyományos (11) hal (6) hamis-család (2) házi (7) Házipatika (1) Hedgehog Kitchen (1) Herbs and Health and Happiness (1) hideg (2) hideg-leves (5) hidegtál (4) hónapos retek (1) hús (5) hús nélkül (6) hús-zöldség étel (31) húsétel (32) húsos-tésztás étel (13) Húsvét (2) ibolya (1) India (1) ital (17) ivólé (1) jam (1) japán (4) Jólkifőztem (1) kakaó (1) kalács (1) Kaldeneker (6) kapor (3) káposzta (7) Karácsony (20) Karcsi Konyhája (4) karfiol (4) kávé (4) kebab (1) kelkáposzta (1) kelt tészta (19) Kemencebence (1) kenyér (4) kertiparty (1) kifli (3) kínai (3) kipróbált (39) kocsonya (1) koktél (1) kókusz (4) konzerv (1) kovászos uborka (1) könnyű (17) köret (12) körte (7) kreatív-konyha (3) Krúdy Gyula (1) kuglóf (1) kukorica (2) kuriózum (22) laktató (3) lecsó (1) Lekvár (11) lencse (4) lepény (3) levendula (3) leves (34) linzer (1) Luca-nap (1) Lucullus (1) LÚDANYÓ-RECEPTJE (1) magyar konyha (5) máj (4) Makk Károly (2) mákos (4) malacsütés (2) málna (3) málnás-mandulás torta (1) mandula (1) Marie-Antoine Caréme (1) marokkói (5) Mazsolás-boros tészta (1) medvehagyma (1) meggy (11) meleg ital (2) méz (1) mézes (6) mézsör (1) Mikszáth Kálmán (1) Mikulás-kalács (1) mogyoró (1) Moliére (1) Mór (1) muffin (2) mustár (1) narancs (3) német (7) Netfolk (1) nyár (33) ókor (1) olasz (2) olcsó (14) ordás sütemények (1) Oreo (1) Origo (1) orosz (1) örökzöld (2) ősz (22) őszibarack (1) pácolás (1) padlizsán (1) palacsinta (6) paprika (5) paradicsom (5) perec (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (1) Portugália (1) Provance (1) pulyka (4) rántott (1) recept (7) Receptletöltés (1) Receptneked (1) Receptvarázs (1) reggeli (22) Régimódi-receptek (18) rétes (1) rizs (5) római-konyha (2) román (1) rozmaring (1) saját írás (23) saját jegyzet (21) saját recept (14) sajt (47) saláta (21) sárgabarack (3) sárgadinnye (1) Sarokkonyha (1) savanyúság (2) sertés (11) smarni (1) Sophia Loren (1) sós (7) sörélesztő (1) spárgatök (3) Stahl Judit (1) sült tök (2) sütemény (98) sütés nélkül (10) sütőtök (5) sváb (4) svéd (1) szakácstudomány (5) szalonna (6) szárazbab (4) Szatmár-Bereg (2) szeder (1) Székelykukta (4) szendvics (3) Szeretetrehangolva (1) szilva (5) szilvalekvár (2) Szilveszter (3) szirup (1) szőlő (1) szörp (1) szűzpecsenye (1) táj-konyha (48) takarékos (2) tavasz (10) tea (2) tejes (18) tél (16) Tennesse-i leves (1) tészta (39) tésztás-zöldséges (5) tojás (4) tojásétel (10) torta (27) töpörtyűs pogácsa (1) török (2) történelem (1) Tudatosvásárló (1) turmix (1) túró (22) uborka (6) Új Szó (1) Újév (2) ünnep (18) ünnepi (23) vacsora (30) Váncsa István (1) vegán (1) vegetáriánus (1) virág (1) vitamin-forrás (1) vitaminszalon (1) Winkler (1) zabkása (1) zeller (1) zene (1) zöld dió (1) zöldbab (2) zöldborsó (2) zöldség (36) zserbó (1) zsidó (1) zsúr (1)