A forralt bor készítés misztériumának íve nagymamák kopott, kézzel írt „jól bevált” receptes-füzetén és szakácskönyvek fényes, mutatós-képes receptjein át egészen a netes recept-gyárak garmadáig terjedve hökkentik a forralt borra vágyakozót. Létezik rumos, konyakos, csípős paprikás, karamelles, gyömbéres...hűűű, képtelenség felsorolni. Az emberi fantázia előtt le a kalappal. Már ami a forralt bor ízesítés sokszínűségét illeti.
Nálam első és legfontosabb szempont, hogy fehér borból készítem, lehetőleg muskotályból.
Másik lényeges szempont, hogy soha nem főzöm agyon, mert az íze is más lesz, meg egyébként kell az a kis alkohol-tartalom az embernek, már csak melegítés céljából is…ugyebár.
További szószaporítás helyett íme a hevenyészett recept:
Fejenként körülbelül 3dl muskotály bor (ez a mennyiség természetesen változhat, naná, csak vigyázzunk, a többi adalék aránya is változik ezáltal).
Minden 3dl borhoz, egy evőkanál barna cukor ( a fehér sem rossz, vagy méz, fejenként egy teáskanálnyi)
Fahéj kábé egy literhez egy rúd(én nem használok túl sokat, szeretem a bor ízét)
Szegfűszeg (néhány, fejenként 1 db)
Citromhéj ( a fehér rész nélkül, egy liternyi italhoz kábé egy mokkáskanálnyi)
Aki szereti (3 dl borhoz 1 db)
Extra ajánlatom : fejenként egy gerezd jó édes mandarin (lehet befőtt)
A fűszereket kevés vízben(tényleg csak egy-két evőkanálnyiban) körülbelül 10 percig előfőzöm, közben a bort felteszem melegedni. Belelapátolom a cukormennyiséget, majd közvetlenül forrpont előtt hozzáöntöm a leszűrt fűszer-lét és a mandarint, majd egy-két percnyi együtt forralás után kész.
Valójában ennyi. A legjobb azon forrón tálalni. Ha van otthon valamilyen finom, mézes keksz, a legjobb választás ehhez. Ha nincs, akár lehet egy jó kis borba mártogatót készíteni-vagy készíttetni - (gyerekkorom kedves emlékei tolulnak…hajaj..abba is hagyom, sóhaj és korty a szívmelegítőből.
Extra ajánlatom : fejenként egy gerezd jó édes mandarin (lehet befőtt)
A fűszereket kevés vízben(tényleg csak egy-két evőkanálnyiban) körülbelül 10 percig előfőzöm, közben a bort felteszem melegedni. Belelapátolom a cukormennyiséget, majd közvetlenül forrpont előtt hozzáöntöm a leszűrt fűszer-lét és a mandarint, majd egy-két percnyi együtt forralás után kész.
Valójában ennyi. A legjobb azon forrón tálalni. Ha van otthon valamilyen finom, mézes keksz, a legjobb választás ehhez. Ha nincs, akár lehet egy jó kis borba mártogatót készíteni-vagy készíttetni - (gyerekkorom kedves emlékei tolulnak…hajaj..abba is hagyom, sóhaj és korty a szívmelegítőből.
Recept: Hedera
Szöveg: Hedera
Fotó1: Aleco.de
Fotó2: 55Plusmagazin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése