Az alábbi leves kipróbálására nem csak amiatt buzdítom a konyhában tevékenykedőket, mert régi, hanem azért is, mert finom és mint nagyon sok esetben a "hagyományos" az egyszerű és kevés anyagi ráfordításból megvalósítható fogást takar. Mint jelen esetben. A hagyományos ételek, egyszerű receptek - olcsó alapanyagok - "ára" nem egy esetben a gondos, alapos kézi munka igénye. De megéri a fáradság. Persze ehhez bizonyos konyhatechnikákat el kell sajátítani, mint például a tészta gyúrás. A most ajánlott leves lelke szintén a jó, házi tészta. Amit persze nem kötelező saját magunknak elkészíteni, ha van jó beszerző helyünk.
Szatmári - penyigei - kötött tészta leves
Hozzávalók:
Hozzávalók (8 személyre): A tésztához 5 tojás, 50 dkg liszt, a kenéséhez 1 fakanál fagyos zsír. A tésztába 3 fej vöröshagyma, két púpos fakanál sertészsír, 4 kávéskanál őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors. A levesbe 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, só.
Elkészítés:
Két púpos fakanál sertészsírra ráreszelünk 3 fej vöröshagymát, és együtt üvegesre pároljuk. Amikor megpuhult, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Az egészet hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojásokkal, és kevés (kb. 1 dl) vízzel összegyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán simára kidolgozzuk. Három cipót készítünk belőle. Ezeket egyenként is átgyúrjuk, majd megkenjük a tetejüket kevés fagyos zsírral, nehogy kiszáradjanak. Sorban mindegyiket szép vékonyra kisodorjuk. A meghűlt hagymás-paprikás zsírral egyenletesen átkenjük úgy, hogy mindenhova jusson. Megszórjuk sóval, őrölt feketeborssal, majd kettőt hajtunk a tésztán, hogy egy vékony csíkot kapjunk. Ezt hosszában végigvágjuk, és kis csomót kötünk az egyik végére, amit késsel levágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a tésztacsíkunk tart. Ezután újra felhajtunk egy újabbat, és az összes tésztát feldolgozzuk. A lecsós töltelékkel úgy gazdálkodjunk, hogy egy kevés maradjon a levesbe is.
Egy nagy fazékban bő vizet forralunk (8 főre kb. 6 liter). Teszünk bele zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, petrezselyem zöldjét, ízlés szerint sót, és felforraljuk. Kicsit főzzük, majd a kötött tésztákat kifőzzük benne. Amikor elkészül, a paprikát, paradicsomot, petrezselymet és hagymát kivesszük belőle, és a maradék hagymás-paprikás zsírt elkeverjük a levesben.
Megjegyzés: Ezt a levest többféleképpen készítek, van, ahol sárgarépával, zöldséggel, burgonyával, szalonnával gazdagítják. Ahogy a kamra hozzásegít.
Videó segít a tészta elkészítésében itt
(tésztakészítés anno.forrás:Wikipédia)
Recept: tutireceptek
Videó: tudósítók.hu
Fotó: vidék.ma
Bevezető: Hedera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése