Minden további áradozás helyett inkább közlöm a receptet, ajánlom mindenkinek, akit nem akadályoz valamiféle tej-, tojás-, vagy liszt allergia.
Légiesen könnyű túrós lepény
Hozzávalók
(a tésztához)
4 közepes méretű tojás,
10 dkg vaj,
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
20 dkg liszt,
1 evőkanál kristálycukor
pici só (csipetnyi)
Hozzávalók
(a töltelékhez)
50 dkg áttört tehéntúró
20 dkg por-, vagy kristálycukor
4 tojás keményre vert habja
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál liszt
Elkészítés
Először a 4 tojás sárgáját keverjük habosra a vajjal, majd adjuk hozzá a meglangyosított tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztet, sót, cukrot és jól dolgozzuk ki. Vigyázzunk, ne legyen túl ragadós, ezért kevés tejet használjunk, ha kell plusz liszttel korrigáljunk. Közepesen lágy, könnyen szétnyomkodható, de nem folyós tésztánk legyen.
Kettévesszük és az egyik felét egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába (vagy 26 cm-es kerek formába) nyomkodjuk, simítjuk.
Elkészítjük a tölteléket, melyhez előbb a tojások habját verjük keményre, majd az áttört tehéntúrót, a cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és evőkanálnyi liszttel keverjük jól össze és lazán forgassuk bele a tojáshabot. Ezt finoman rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára, majd a tészta másik felét méretre nyomkodjuk (sodorhatjuk is, fólia segítségével) és óvatosan beborítjuk vele a tölteléket.
Az így előkészített, nyers süteményt hűvös, de nem túl hideg helyre tesszük és 3 órán át kelesztjük. Ha a második óra végén úgy találjuk, hogy nem magasodik - nem kel - eléggé, tegyük egy kicsit langyosabb helyre.
Sütés előtt 15 perccel fűtsük fel a sütőt (nem légkeveréses, villany) 180 C-fokra és a túrós lepényt az így előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje szép pirosas.
Legalább 4-5 órát hűtsük, éles késsel szeljük.
recept forrása: ketkes
Szöveg: Hedera
Fotó: Hedera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése