Itt a tél és vele az undok influenza járvány, megfázás, nátha és más hasonló kellemetlenségek. Melyek ellen az egyik és legfontosabb védekezés éppen immunrendszerünk erősítése, ami valljuk be nagyrészt étrendünkön múlik és persze életmódunkon.
A hidegben már a gondolata is melegséggel tölt el egy jó pohár forró teának, vagy éppen egy tányér meleg levesnek.
A bevezető itt véget is ér. Jöjjön a leírás, amely most nemcsak az egészséges és tápláló babot emeli főszerepbe, hanem egy kis pikáns ízesítéssel plusz kedvet csinál elkészítéséhez. Plusz kedvcsináló, hogy itt nem kell a babot előre beáztatni, hiszen konzervet lehet használni. Ami - valljuk be - néha nagyon hasznos amikor egy-egy nehéz nap után hazaérünk és körülnézünk konyhánkban, kamránkban. Mit készítsünk ebédre, vacsorára?
"PIKÁNS, ZÖLDSÉGES BABLEVES TEJFÖLLEL ÉS MUSTÁRRAL
Hozzávalók
1 konzerv főtt fehérbab
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/2 fej zeller
2 közepes krumpli
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál mustár
kevés olaj
só, bors
Elkészítés
A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindet apró kockákra vágjuk, a konzervbabot leszűrjük.
A hagymát egy lábosban kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a nyers zöldségeket és a morzsolt majoránnát, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd a forrástól számítva 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a babot, és még 10 percig takarékon főzzük.
Közben a tejfölt a mustárral kikeverjük, a petrezselymet finomra vágjuk.
A levesből 1 merőkanálnyit a mustáros tejfölhöz merünk, elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük, és még 2-3 percig főzzük. Elzárjuk a tüzet, a leveshez adjuk a petrezselymet, és tálalás előtt 5 percet pihentetjük, majd tálakba merjük, aki kívánja, kis kenyeret kínálunk mellé – vagy sült kolbászkarikákkal, virslivel vagy füstölt tarjával tovább gazdagítjuk."
Tipp: természetesen evvel az ízesítéssel az előre beáztatott babot is elkészíthetjük.
Bevezető szöveg: Hedera
"-" receptleírás és fotó: Cookta
fehérbab fotó: Oldsways
forrás: Cookta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése