Hozzávalók
1 liter tej,
50 dkg kukoricaliszt,
3 dkg élesztő,
20 dkg mák,
30 dkg cukor,
egy csipet só,
egy fél citrom reszelt héja;
a tepsi kikenéséhez zsír,
a tészta tetejére 1-2 dl tejföl
Elkészítése
Egy deci, kevés cukorral ízesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A megmaradt tejből a liszttel, csipetnyi sóval meg 18 dkg cukorral sűrű tésztát keverünk, és az élesztőt hozzáadva, a felét (harmadát)egy alaposan kizsírozott tepsibe simítjuk. Meghintjük a darált mák, a maradék 10 dkg cukor meg a reszelt citromhéj keverékével, és ráöntjük a tészta másik felét. Egyenletesre simítjuk a tetejét, és 45 percig kelesztjük.
A forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük.
Végül még forrón a tetejét tejföllel locsoljuk meg, de porcukorral meghintve is finom!
Megjegyzés: a mák helyett lehet teljes egészében szilvalekvárral tölteni, mint ahogy egy kísérlet erről be is számol:
"Az egy liter tej túl sok, még úgy is, hogy fél órát hagytuk állni, hogy a liszt magába szívhassa.Pont félkilónyi búzalisztet adtunk még hozzá, hogy bánni lehessen vele.Tettünk bele még egy deci olvasztott vajat. Finom szaftos tésztát kaptunk. (annyit csaltunk még, hogy a második réteg mákot sült szilvalekvárra cseréltük) Isteni lett!"
Bevezető: Hedera
Forrás és fotó: EgyszerűGyorsReceptek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése